Gewoon niet meer doen…

Een hele poos geleden heb ik mezelf voorgenomen enkel mijn gedachten op papier te zetten die positieve ‘vibes’ teweeg zouden brengen. Natuurlijk mag hier en daar een ludieke sneer niet ontbreken maar we gaan er niet meer zo met gestrekt been in. Waarom niet? Waar je geen invloed op hebt, moet je laten varen…

We hebben op heel erg veel dingen in het leven geen enkele invloed. Dingen gaan zoals ze gaan en gaan ook vaak weer weg zoals ze zijn gekomen. Soms is vriendelijk lachen, ja schudden en vervolgens je schouders ophalen een hele mooie manier om je niet te hoeven ergeren aan dingen die andere mensen voor je hebben bedacht.

Steeds vaker denk ik bij mezelf: ‘Stop het lekker in het kleinste gaatje wat je kunt vinden waar geen licht schijnt’. Het kan heel bevrijdend werken als er dan zo’n regelneef bij je komt en verbaast vraagt waarom iets niet gedaan is. ‘We hadden toch afgesproken dat jij dat zou doen?’ Nou, JIJ hebt dat vooral afgesproken en medegedeeld. Volgens mij heb ik nergens ‘ja’ op gezegd. ‘Ja maar je lachte vriendelijk toen ik het je vroeg!’ Ja dat klopt, ik ben erachter gekomen dat m’n gezicht dan het makkelijkst zit. Maar waar we mee gaan stoppen is van jouw probleem de mijne maken.

Delegeren en teruggeven is een hele kunst en die krijg ik, al zeg ik het zelf, steeds beter onder de knie. Ik heb altijd gedacht dat ik dit nooit zou kunnen als controlfreak eerste klas. Maar het is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk. Gewoon niet meer doen. Gewoon er heel bewust voor kiezen het niet meer te doen.

Maak ik me dan nooit boos? Erger ik mezelf dan nooit aan iets? Is er dan nooit iemand die het bloed onder m’n nagels vandaan haalt? Ja, ja, ja en ja. Het verschil zit er nu alleen in dat ik vooraf bedenk wat ik er zelf mee opschiet om boos te worden of me te gaan ergeren. Word ik er beter van? Word ik er rijker van? Gaat er dan iets veranderen? Word ik er blijer van? Nee, nee, nee en nee. De conclusie is dus dat het mij alleen maar energie kost waar niets voor terugkomt. Liever gebruik ik dat voor iets waar ik wél invloed heb en wél blij van kan worden.

Waar ik bijvoorbeeld afgelopen weekend heel erg blij van werd is dat we onze jaarlijkse openingsrit met de motor hebben gehad. Met 35 ronkende machines door Twente en de Achterhoek. Aanleggen in Vorden en daar de rekening kunnen betalen met een fonkelnieuwe bankpas van een internetbank. Blij dat ik dat andere pasje van de ‘Boeren-leenbank’ doormidden kon knippen, want als je toch ergens een punthoofd van krijgt en geen invloed op hebt….dan is het wel bij die hele rare Rabobank…

Namens Niels,

een fijne dag…

Volgende week is er overigens geen column Namens Niels…