Economie draaiende houden…

Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Omdat de koopkracht van veel mensen er niet zo rooskleuring voorstaat is besloten dat de gemeentelijke belastingen in tien keer afgeschreven kunnen worden. Dit om de maandelijkse uitgaven een beetje binnen de perken te houden. Of je nu gebeten wordt door de hond of door de kat, het doet allebei pijn…

Eigenlijk werkt dat hele belasting betalen hartstikke raar. Als de koopkracht daalt zou je denken dat een overheid er juist alles aan doet om dat zo veel mogelijk op peil te houden zodat mensen kunnen consumeren en hun geld kunnen uitgeven. Uiteindelijk doet de overheid dat ook wel mondjesmaat maar aan de andere kant verhogen ze allerlei belastingen.

Gemeenten gebruiken de belasting als sluitpost om alles weer kloppend te krijgen als een mooie melkkoe. Misschien moeten ze eens op werkbezoek gaan bij een van de vele boerderijen in de Hof om er achter te komen dat een koe echt niet ineens meer melk gaat geven als je er om vraagt. Vervolgens komen er weer meer mensen in de problemen die dat jaarlijkse bedrag niet kunnen betalen en vragen kwijtschelding aan, waardoor het bedrag van de mensen die het wel kunnen betalen weer iets hoger wordt. Subsidie hier, subsidie daar. Tegemoetkoming zus, tegemoetkoming zo. Toeslagje aanvragen voor de zorgverzekering en toeslag voor de huur. Kinderbijslag omhoog en een paar tientjes bovenop het kindgebonden budget.

Wat er vervolgens ontstaat is een gigantische ‘geld-rond-pomp-machine’ die z’n weerga niet kent en werk verschaft aan vele duizenden ambtenaren die ervoor moeten zorgen dat al die centjes ook daadwerkelijk terecht komen op de plaats van bestemming. Uiteindelijk lukt dat natuurlijk nooit omdat ze het zichzelf zo ontzettend moeilijk hebben gemaakt en zie daar de ‘toeslagen-affaire kinderopvang’. Slachtoffer geworden van hun eigen systemen en erger nog, slachtoffers maken onder mensen die veroordeeld zijn om gebruik te maken van dat systeem.

Wat als je nu gewoon eens alle belastingen tot het absolute minimum zou brengen en stoppen met het rondpompen van geld? Als je er voor zou zorgen dat werken ook echt weer gaat lonen en dat mensen niet meer de perverse prikkel krijgen om vooral maar niet extra te gaan werken omdat ze anders gekort worden op hun toeslagen.

Dat het voor jonge vaders en moeders geen issue moet zijn om een berekening te maken waar ze voordeliger mee uit zijn; dagje minder gaan werken of het kind naar de dagopvang of BSO. Dat uit mijn belastingaangifte blijkt dat ik vooral niet iedere zaterdagavond aan de deur moet gaan staan omdat ik met een aantal keren per jaar minder werken net zoveel onder de streep kan overhouden. Werken loont niet, dat is het grootse probleem hier in dit verder fantastische land.

De komende twee weken ga ik mij maar eens bezig houden met ‘consumeren’ en het opmaken van zuurverdiende centjes. Lekker op vakantie, ik draag graag mijn steentje bij om de economie draaiende te houden…

Namens Niels,

een fijne dag en tot na de meivakantie…