PvdA: Meer handhaving bij ruimere openingstijden horeca

De lokale Partij van de Arbeid zal alleen akkoord gaan met de voorgestelde ruimere openingstijden voor de horeca als er ook gelijktijdig duidelijkheid komt over de handhaving. Volgens de plannen van het college mogen cafés straks vaker tot 04:00 uur open zijn. Fred Rijkens van de PvdA zegt dat zijn fractie daar op zich wel voor vinden is, maar dat dan wel gelijktijdig duidelijk moet worden hoe eventuele overlast voor direct omwonenden aangepakt gaat worden…

archeiffoto Club Johnys

Het optreden tegen overlast stelt volgens de PvdA nu niet al te veel voor. Ook vindt de PvdA dat horeca ondernemers zelf verantwoordelijk moeten worden gesteld voor de aanpak van overlast in en nabij een kroeg. Ook het opruimen van rommel in de buurt door die ondernemer hoort daartoe. Bij twee keer een overtreding moet, als de overlast nog niet stopt, de vergunning worden opgeschort, zo stelt de PvdA.

Het probleem is volgens de PvdA dat de gemeente nu nauwelijks of geen instrumenten heeft om te handhaven. Fred Rijkens: “Mijn fractie dringt al jaren aan op meer handhavers. Dat kost geld en dat geven we liever aan andere zaken uit zo leert de ervaring. Wij vinden dat bij plannen waarvan we bijna zeker weten dat ze overlast problemen gaan opleveren er ook direct een plan voor de aanpak van die overlast moet zijn. Dan kunnen we ook naar de omwonenden duidelijk maken dat we ingrijpen als het uit de hand loopt. Er wordt gezegd dat boa’s niets kunnen betekenen op dit punt maar wij vinden dat dat juist wel kan. Niet om mensen aan te houden maar wel om bijvoorbeeld een proces verbaal op te maken van de situatie. Dat biedt dan de Burgemeester de mogelijkheid om in te grijpen.”

De PvdA wil ook nagaan of horecaondernemers bereid zijn zelf bij te dragen aan de bekostiging van handhavers stelt Rijkens. De PvdA zal een motie indienen waarin ze het college opdracht wil geven om zo snel mogelijk met een handhavingsplan voor de horeca te komen.