80% van de Raad voor kerncentrale in de Hof van Twente (ingezonden brief)

We hebben hem in de zomermaanden even moeten missen maar hij is nu op volle oorlogssterkte terug. Carel Groothengel, vaste brievenschrijver aan deze site en raadsvolger, verbaasde zich tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad van Hof van Twente waar gedebatteerd werd over energie. Groothengel constateerde met verwondering dat het overgrote deel van de raad de bouw van een kerncentrale wel ziet zitten. Lees hieronder zijn ingezonden stuk…

Na de gebruikelijke zomervakantie van de raadsleden en het College zijn de raadsvergaderingen weer hervat. Ik ben de laatste raadsvergadering tegen 10.30 uur naar huis gegaan omdat het mijn standpunt is dat er na dat tijdstip niets zinnigs meer besloten wordt. Ook is de afspraak dat er niet zo lang doorvergaderd wordt en de volgende avond verder vergaderd wordt. Ik heb de vergadering thuis via het scherm verder gevolgd.

Er lag weliswaar een voorstel van de VVD waarbij compleet voor kernenergie wordt gekozen maar het CDA en GB zijn verstandige partijen die heus niet zonder verdere informatie akkoord gaan met een motie die vol onzin staat. Maar zelfs ik kan me vergissen. Zelfs de partij voor duurzaamheid en participatie In Beweging steunt ‘het onverkort blijven lobbyen voor de toepassing van kleinschalige kernenergie’.

Dat we daar al voor lobbyen wist ik al niet. Maar dat nu 80% van onze Raad gaat voor een kerncentrale die 2,5 miljard euro kost (want die dingen zijn helemaal niet klein!!) had ik toch niet kunnen dromen. Dat krijgt zelfs steun van In Beweging die zo voor participatie en duurzaamheid zegt te zijn. Haar fractievoorzitter stak zelfs de loftrompet op de participatie bij de windmolens van Wind voor Buren. Ik denk dat ze de weg kwijt is maar het zelf nog niet helemaal beseft.

Er wordt ons als bewoners niets gevraagd en zo maar in het wilde weg gaat men dus voor een kerncentrale in onze gemeente. Zoals bij Wind voor Buren mogen we dan nog zeggen of er dakpannen of beton op die centrale moet komen. Zo’n kleine centrale heeft overigens de omvang van die van Borsele in Nederland. Dat weet en wist geen van de voorstemmers.

De manier waarop de VVD het voorstel verdedigde was overigens beneden elk peil. Snauwen en grauwen zou ik het willen noemen. Iets wat overigens de gewoonte is bij dat raadslid. Niemand krijgt een fatsoenlijk antwoord. Maar overdrijf ik nu niet een beetje met de bewering dat er een kerncentrale in onze gemeente komt. Ik denk dat de ondersteuners van deze motie dat in alle kleuren zullen ontkennen maar ik blijf bij mijn mening. Waarom? vraagt u. Simpel om het feit dat de motie overbodig is. Er staat namelijk dat de provincie geen onderzoek wil maar deze provincie heeft daar al toe besloten en is zelfs al wezen kijken in Borsele.

En die motie vraagt helemaal niet om een onderzoek want in dat geval vraag je niet om een lobby als gemeente voor kernenergie. Dat doe je pas als je alle voor- en nadelen op een rijtje hebt gezet, In de motie staat bijvoorbeeld dat kernenergie het meest effectief en efficiënt is en dat klopt echt van geen kant. Voor wie de motie nog wil nalezen is deze LINK beschikbaar.


Er werd beweerd dat zo’n centrale er al in 4 tot 5 jaar zou kunnen zijn. Dat is absoluut verzonnen en onwaar. Maar de meest onthutsende opmerking kwam van het VVD-raadslid die er verder geen fatsoenlijke reactie uit kreeg. Hij zei dat dat ding er snel kon staan dat er slechts aandacht moest worden besteed aan de randvoorwaarden. Zonder slag of stoot gaat ons college lobbyen voor kernenergie. 80% van de Raad is voor en zelfs In Beweging is enthousiast.

De Rijksoverheid wil dat soort centrales in de provincies. In onze provincie staan we nu vooraan in de rij. Massaal hebben de vertegenwoordigers van onze inwoners hun vinger opgestoken. Met die 80% moet er wel heel veel steun in de Hof van Twente zijn voor zo’n Borsele twee. En voor In Beweging nog een keer. Dat de VVD kernenergie duurzaam noemt maakt het nog niet duurzaam. Door jullie steun zitten generaties na ons nog met radioactief afval en een centrale die niet is af te breken. Aan ons wordt niks gevraagd als inwoner van deze gemeente.

Even in bijna nachtelijke uren beslissen een paar mensen over zoiets belangrijks door achter een hele foute motie te gaan staan die verdedigt wordt door iemand die onze Raad nog nooit serieus heeft genomen. En straks als het op verkiezingen aankomt in alle toonaarden ontkennen dat je dit gesteund hebt. En waarom in hemelsnaam? Moeten ze in het gemeentehuis 1000 euro verdelen dan zijn ze daar maanden mee bezig. Moeten ze beslissen over een kerncentrale dan doen ze dat daar tegen middernacht eventjes. Zouden ze nog ruzie krijgen waar de kerncentrale moet komen? In Goor of in Hengevelde of Bentelo? Je zult er maar wonen…

Carel Groothengel