Gemeente moet het straks met 4,5 miljoen minder overheidsgeld doen

Doordat gemeenten in de toekomst minder uit het gemeentefonds van het rijk krijgen gaat de gemeente Hof van Twente dit structureel 4,5 miljoen kosten. Dat wordt duidelijk na de presentatie van de programmabegroting voor 2024 die is aangeboden aan de gemeenteraad. Daarin wil het toch door op de ingeslagen weg met eerder voorgestelde investeringen en dan met incidenteel geld…

Zo wil het college geld uittrekken voor een vernieuwd minimabeleid. Dit past volgens burgemeester en wethouders beter bij de behoefte van diverse doelgroepen. Ook wil ze blijven inzetten op multifunctionele accommodaties, meer onkruidbestrijding én meer boa’s.

Volgend voorjaar is hopelijk meer duidelijk over de financiering van gemeentes door de Rijksoverheid. Dan beslist gemeente Hof van Twente ook of, en zo ja welke, maatregelen er nodig zijn om de meerjarenbegroting weer sluitend te krijgen. Wethouder Harry Scholten van Financiën: “Al jaren krijgen we er taken bij van de Rijksoverheid maar zonder voldoende structureel extra geld. Vanaf 2026 krijgen we door de nieuwe eenzijdige aanpak ook nog veel minder geld uit het gemeentefonds. Dat is voor ons een dubbele klap. De begroting voor 2024 is gelukkig nog sluitend en voor de toekomst van onze gemeente kiezen we er heel bewust voor om te blijven investeren, want die koers hebben we met elkaar ingezet. Bovendien zijn we nog steeds een financieel gezonde gemeente. Maar we steken onze kop niet in het zand want voor de lange termijn is de situatie echt zorgelijk. Daarom zullen we in het voorjaar van 2024 beginnen met maatregelen om wel weer een structureel sluitende begroting te krijgen waarbij in gesprek blijven met onze Rijksoverheid een heel belangrijke is.”

De gemeenteraad vergadert over de programmabegroting op maandag 6 november 2023 vanaf 18:00 uur tot ongeveer 23:00 uur en op woensdag 8 november vanaf 19:30 uur.