35 asbestslachtoffers reageren op politie-oproep

De oproep aan asbestslachtoffers om zich te melden als getuige, die de politie onlangs deed, heeft tientallen reacties opgeleverd. Er hebben zich 35 mensen gemeld. Aanleiding voor de oproep is de aangifte die andere slachtoffers vier jaar geleden deden tegen asbestverwerker Eternit...

Eternit heeft volgens de slachtoffers jarenlang asbest gebruikt terwijl leidinggevenden wisten dat het uiterst schadelijk kam zijn voor de gezondheid. Advocaat en bestuurslid Bob Ruers van het Comité Asbestslachtoffers noemt het strafrechtelijk onderzoek in De Telegraaf een “unieke zaak van enorme omvang”.

Het comité deed in november 2019 namens zes nabestaanden aangifte van doodslag, dood door schuld en het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Eternit betaalde eerder al aan veel asbestslachtoffers schadevergoedingen betaald. Dit strafrechtelijk onderzoek zou kunnen leiden tot gevangenisstraffen voor de voormalig leidinggevenden van Eternit. Ook de NOS heeft uitgebreid aandacht op haar website voor het onderzoek en de aangifte.