Geen vrijheid van meningsuiting meer (Ingezonden brief)

Vaste brievenschrijver Carel Groothengel is weer in de pen geklommen om zich te uiten over zijn ergernissen in de lokale politiek. Dit keer een rel over ‘roadwhows’ van de gemeente, windmolens en een heetgebakerd en immer ontploffend CDA-raadslid. Lees de brief hieronder…

Het CDA (bij monde van Riekele Bijleveld red.) ging in zowel de Tubantia als het Hofweekblad fors tekeer tegen de rest van de raad. Mag natuurlijk. Het is een stuk van dik hout zaagt men planken; “Laf gedrag, schone handen politiek, blamage voor de raad, college laten vallen als een baksteen” en zo gaat deze fractie nog een poosje door.

Het is ruim 6 maand geleden dat er een zeer grote rel in de Raad is ontstaan over een in mijn ogen onschuldig stuk over de roadshows (reizende voorstelling, rijdende presentatie). De PvdA wilde dat de gemeente terug naar de kernen zou gaan om de resultaten te presenteren en de coalitiepartijen waren daar fel op tegen. In de krant schreef de PvdA dat die partij het niet redelijk zou vinden als andere partijen niet naar de kernen terug zouden rapporteren en er stond ook nog dat de PvdA dacht dat die partijen de confrontatie niet zouden aandurven (er is nauwelijks iets mogelijk door het ontbreken van geld).

Enige weken later werd een groot rekeningoverschot 2022 bekend gemaakt van ik meen 7 miljoen. Het meest heetgebakerde raadslid in de Hof schreef een brullende en wat mij betreft onaanvaardbare mail waar ik in ieder geval geen brood van zou lusten. De PvdA kwam zwaar, zeer zwaar onder vuur te liggen. Ik heb toen in een open brief aan burgemeester Nauta gesteld dat zij verantwoordelijk is voor de kwaliteit van het bestuur en gevraagd hieraan iets te doen. Toen In beweging de PvdA zelfs ging negeren heb ik die partij zo snel mogelijk de rug toegekeerd. Een fraai staaltje van ondemocratisch gedrag van types die niet tegen de waarheid kunnen.

Het lijkt erop dat er nu sprake is van een soort verbod op het bekritiseren van anderen. De gevleugelde term schijnt ‘bij je zelf blijven’ te zijn. Ongezond zo’n afspraak. Sinds wanneer mag de politiek niet meer zeggen wat ze vindt van een andere partij. Je mag dus als partij zeggen dat je vindt dat de gemeente terug moet naar de dorpen om te vertellen dat je eigenlijk niks te bieden hebt (oh sorry dat laatste zal ook wel niet mogen) maar je mag niet vinden dat andere partijen onze inwoners te kort doen op die manier. Het spijt me, maar zulke afspraken horen niet thuis in een lokale democratie. Hier is gewoon een poging gedaan om een partij monddood te maken.

En dan nu het CDA zelf. Een grote bak met zware beschuldigingen en kwalificatie van zeer ernstige aard in het vorige Hofweekblad. Het gaat over windmolens die bijna net zo hard draaien als dat het CDA bij dit onderwerp heeft gedaan. Dat valt dus niet onder die gedragscode of wat het ook is. De ene partij moet zijn mond houden en de andere partij slaat veel wilder om zich heen en kan haar gang gaan. Zo gaat dat in onze gemeente dus.

De PvdA zei tenminste nog dat ze zelf iets vond en liet daarbij in het midden of het zo was. Het CDA windt er geen doekjes om. Die anderen in de raad deugen van geen kant. Ik zou zo graag die knettermail van dat immer ontploffende raadslid eens met u willen delen. Het was absurd, zielig en vooral kinderachtig.

Eigenlijk komt het erop neer dat veel raadsleden gewoon niet opgewassen zijn tegen bepaalde partijen en raadsleden en daarom maar wild om zich heen slaan om zo veel mogelijk te beschadigen. Hoe zit het ook alweer met die splinter en die balk?

Carel Groothengel