Met dank aan het huis… (ingezonden brief)

Weer een ingezonden stuk van vaste brievenschrijver Carel Groothengel. De raadsvolger maakt zich dit keer druk over de begroting, beloningen, complimenten, kerstpakketten, overschotten en slechte wegen. Onder de titel ‘Met dank aan het huis is de brief hieronder te lezen…

Afgelopen maandag en woensdag werd de begroting 2024 behandeld. Op twee fracties na eindigt vrijwel iedereen in de Raad met de woorden ‘met dank aan het huis’. Huis staat voor de gemeentelijke organisatie. Herman Kalter heeft al een keer aangegeven dat hij vond dat we moesten stoppen met die onzin. Die mensen doen hun werk en krijgen daarvoor gewoon betaald, vond hij. Hij heeft gelijk en op de publieke tribune lijkt het ook altijd een beetje ongezond, die complimenten die men aan zichzelf geeft. Ze staan ook in schril contrast met de waardering die het huis zo rond de kerst krijgt.

Vorig jaar een goedkope emmer met wat rommel erin. Je zag alle ambtenaren (uit dat huis) en raadsleden over straat sloffen alsof ze net het gemeentehuis een beurt hadden gegeven. Sommige raadsleden leken ineens vergaand zwanger in een poging om de emmer onder hun jas te verbergen. Je kunt toch niet bij je buren aankomen met de mededeling dat je een emmertje hebt gekregen voor de kerst? Het is zoals het altijd is met de politiek; overbodige bedankjes kosten geen geld maar zo gauw het geld kost gaat het huis met een lullig emmertje naar huis.

Toch vind ik dat niet iedereen een goed gevuld kerstpakket verdient. Vooral de grootste ‘ons huis- bedanker’ en ‘volledig achter ons College staander’ de VVD, krijgt van mij niks. Ook geen emmer. Op dat punt ben ik eigenlijk toch wel een beetje een liberaal. Loon naar werken. Als je niks presteert blijf je desnoods, als het om kerstpakketten gaat, maar mooi onder de armoedegrens. Want die fractie doet echt helemaal niks in de Raad behoudens dan het bedanken van het huis en het volledig eens zijn met het College.

Nou zit ik er eigenlijk met deze opmerking toch ook wel weer een beetje naast. Op één punt zijn ze het helemaal niet eens met het College. Dit College heeft het over een ravijn-situatie als het om de gemeentelijk financiën gaat. De oppositie kwam zelfs met het voorstel om de reserves te verhogen. CDA en GB van deze coalitie wilden het daar ook wel graag over hebben. Het CDA gaf de VVD de spreekwoordelijke draai om de oren. Ik had verwacht dat de VVD in 2e instantie het CDA nog wel van repliek zou dienen maar dat was toch ijdele hoop. Voor zover ik dit nog niet eerder heb gedaan geef ik de spreekwoordelijke pluim aan het CDA. Dit heb ik Riekele Bijleveld in de ‘3e helft’ beloofd.

Het enige wat de VVD te berde bracht was dat je nu nog geen zorgen moet maken over de toekomst want het komt allemaal goed. Dus toch niet altijd eens met het College. En dan op zo’n cruciaal punt. Ik denk dat de VVD inschat dat als het kerstpakket voor een emmertje is dat je dan veel geld overhoudt. Dan vind je de wegen in onze gemeente ook zo beroerd dat je daar ook nog wel eens 4 miljoen extra aan wil besteden. Ook al spreekt het College van een financieel ravijn. Ja en als dat toch verkeerd gaat schaf je tenslotte ook dat emmertje toch ook maar af.

De kleine man in onze samenleving heeft wel voldoende aan een bedankje ‘aan het huis’. Dat ging in de dertiger jaren toch ook goed? Bovendien hebben ze geluk daar in dat gemeentehuis. Die wegen bij ons in de gemeente zijn zo beroerd volgens de VVD dat je een serieus kerstpakket niet eens heel thuiskrijgt. Drankvlekken en rolladeresten in de bekleding van je auto. Met zo’n emmertje heb je dat niet alhoewel menig VVD-raadslid nog flink heeft moeten manoeuvreren langs de gaten in onze wegen om dat kleinood zonder kleerscheuren thuis te krijgen.

Schade aan het een euro kostende emmertje zou toch wel lullig zijn voor de werkster thuis want geven met een ruim hart, of is het hard, is de VVD wel toevertrouwd. Over een jaar of twee krijgt u ook zelf wat van deze fractie. Een forse verhoging van de OZB. Dat dankzij de oplettende rol die ze in de Raad vervullen.


Carel Groothengel