Sinterklaasfeest geEnterd (ingezonden brief)

Een ingezonden brief van Gerald Wopereis naar aanleiding van de commotie die is ontstaan na de intocht in Goor waar ook donkere Pieten aan meededen en het afgelasten van de intocht in Enter waar Kick Out Zwarte Piet wilde demonstreren. Daarop werd het kinderfeest in zijn geheel gecanceld daar. Het ingezonden stuk is hieronder te lezen…

De intocht van Sinterklaas in Enter kan helaas niet doorgaan aangezien organisatie KOZP (Kick Out Zwarte Piet) eisen denkt te kunnen stellen aan hoe een Sinterklaas feest eruit hoort te zien. Welke kleding, lippenstift en bijvoorbeeld ook oorringen er gebruikt mogen worden of juist niet. 

Sinterklaas is een kinderfeest en heeft niets te maken met slavernij. Dat Zwarte Piet zwart is komt door de schoorsteen waardoor hij naar binnen gaat en dan iets lekkers in de schoenen van de kinderen doet. Als tradities niet worden gerespecteerd en voor een (kleine) groep mensen onacceptabel is, dan blijft er maar 1 ding over. 

Verhuis naar een land waar je het wel met de regels en tradities eens bent. Ik denk alleen dat er voor deze groep mensen geen land bestaat, zelfs in Verweggistan niet, ze zullen dan nog gaan demonstreren, omdat ze het daar met de regels en tradities ook niet eens zijn. Zo’n groep als KOZP wordt daarnaast ook nog eens gesponsord. Het moet niet gekker worden. 

In Enter is de intocht van sinterklaas afgeblazen, aangezien de organisatie het niet aandurft en daar kun je alleen maar respect voor hebben, het is alleen te triest voor woorden. Of zoals de gemeente Wierden zegt: “Gemeente Wierden betreurt het dat dit jaar geen Sinterklaasintocht in Enter is, maar respecteert het besluit van het organisatiecomité.”

Gemeente Wierden, jullie hoeven niet te treuren, want ik weet zeker dat er zaterdag een Sinterklaas met Zwarte Pieten in Enter zal zijn. Ik denk zelfs dat er meerdere Sinterklazen zullen zijn. Laten we dat laatste dan maar een luxe probleem noemen. 

Met een vriendelijke pepernoten-groeten, 

Sinterklaas en Zwarte Pieten