Prijswinnende Nederlandse film bij Alleman

In Filmhuis Alleman draait komende dinsdag, 5 november, ‘Sweet Dreams’. Een koloniaal familiedrama dat de moderne samenleving een spiegel voor wil houden met onder meer hoofdrollen voor Renée Soutendijk, Hayati Azis, Lisa Zweerman, Peter Faber, Chris Nietvelt en Hans Dagelet…

Op een afgelegen Indonesisch eiland, tijdens de stuiptrekkingen van het koloniale tijdperk, valt de Nederlandse suikerfabrikant Jan (Hans Dagelet) plotseling dood neer voor de ogen van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk). Hun van hen vervreemde zoon Cornelis (Florian Myjer) en zijn hoogzwangere vrouw Josefien (Lisa Zweerman) arriveren vanuit Nederland om het familiebedrijf over te nemen. Tot ieders ontzetting blijkt Jans concubine Siti (Hayati Azis) een sleutelrol in zijn testament te vervullen. In de oude wereld blijken principes vloeibaar en kruipt het bloed al snel waar het niet gaan kan. Net als de plantage-eigenaar blijkt het Europese kolonialisme in deze satire ten dode opgeschreven.

De film, tevens de Nederlandse inzending voor de Oscars, sleepte maar liefst zes Gouden Kalveren in de wacht. Tijdens het Locarno Filmfestival won Soutendijk de prijs als beste actrice. Sendijarević kreeg de prijs voor beste regisseur. De film begint dinsdag om 20:0 uur, de entree bedraagt €7,50.