Menthol op de Goorse Paardenmarkt….

Komende zaterdag is het weer zover. Dan is in het stadshart de Goorse Wintermarkt met de paardenmarkt in de Spoorstraat. De handel in paarden is al sedert 1362 gemeengoed in Goor en daarmee de op één na oudste paardenmarkt in Nederland. Wij vonden in de archieven van Historisch Goor en de beeldbank Goor en omgeving weer een paar bijzondere prenten. In dit geval uit 1920, 1934, 1950 en 1955 die we u niet willen onthouden. Bijzonder is zeker de foto hieronder uit 1934 waarin ‘Menthol’ te zien is in Goor. Hij was de eerste zwarte man in Twente en verkocht als marktkoopman tandpasta. Joseph Sylvester kwam in 1925 naar Hengelo nadat hij vanwege de rassenhaat de Verenigde Staten was ontvlucht. Schrijver Frank Krake schreef daarover zeven jaar geleden nog een boek…

De Paardenmarkt op het Julianaplein in 1920
Café Reiners in 1950 waar de verkoop van paarden vaak beklonken werd
Paardenmarkt in de Iependijk in 1955