Sander Smit beoogd lijsttrekker BBB Europese verkiezingen

Sander Smit is de beoogd lijsttrekker voor de Boer Burger Beweging voor het Europese Parlement op 6 juni van het volgende jaar. De 38-jarige Gorenaar was eerder gemeenteraadslid in Hof van Twente en gedurende acht en een half jaar in het Europees Parlement werkzaam als persoonlijk beleidsadviseur binnen de Nederlandse delegatie in de EVP-Fractie, met name op het gebied van landbouw, plattelandsontwikkeling, milieu, klimaat, wildbeheer, visserij en internationale handel…

Sander Smit (38) studeerde bestuurskunde aan de Universiteit Twente en is werkzaam als adviseur en relatiemanager op het gebied van overheidsdeelneming, grondstoffen en energie. Hij schreef als co-redacteur onderzoekspublicatie ‘Stikstof’. Van technocratische tunnelvisie naar realistisch rentmeesterschap’ (2022) van onafhankelijke kennisorganisatie De Nieuwe Denktank (DND), die afrekent met het Nederlandse stikstofbeleid. In dit voorjaar trad hij als adviseur toe tot de kerngroep Europa binnen BBB.

“Ik ben dankbaar voor het in mij door de partij en kandidaten gestelde vertrouwen.” zegt Smit op de website van de BBB. “Uitgaand van Noaberschap en subsidiariteit gaan wij als BBB de Europese politiek vernieuwen en als stem van en voor het platteland daarbij óók de controle op beleidskeuzes binnen Nederland vergroten. De gevoelde kloof tussen Brussel, boer en burger is enorm. De grondslagen van Europese samenwerking zijn bij velen volledig uit het oog geraakt, terwijl voedselzekerheid, vrede en vrijheid belangrijker en actueler zijn dan ooit”, benadrukt Smit. “Het is één voor twaalf. De EU moet weer gaan werken voor burgers, boeren, tuinders, vissers, voor gemeenschappen, families en ondernemers.”

In het voorjaar legt BBB de gehele concept-kandidatenlijst voor aan haar leden tijdens een Algemene Ledenvergadering.