PvdA en CDA willen koopwoningen voor jongeren beter mogelijk maken

De fracties van PvdA en CDA in de Hof van Twente willen dat er oplossingen komen om het kopen van woningen door jongeren beter mogelijk te maken. De partijen willen actief op zoek naar bouwers die betaalbare woningen kunnen realiseren en hebben daar binnenkort gesprekken over met lokale ondernemers. Daarnaast willen beide partijen dat het College gaat onderzoeken of er mogelijkheden zijn om de bouwgrond, voor de te bouwen woningen in de lagere prijsklassen, in eerste instantie in eigendom van de gemeente te houden, om de prijs eerst te kunnen drukken…

Het plan is om een constructie te bedenken waarbij de gemeente eigenaar van de grond blijft en de eigenaar van de nieuwe woning daar in eerste instantie minder of niet voor betaald. De gemeente zal echter elk jaar de rente kosten toerekenen aan de grond waarop de woning staat en de koper moet te zijner tijd de oorspronkelijke aankoopprijs plus de rentekosten betalen als hij of zij de woning verkoopt.

Ook wordt de mogelijkheid geboden om tussentijds, bijvoorbeeld als iemand meer gaat verdienen, de grond alsnog te kopen of te financieren. Het plan komt uit de koker van CDA-voorman Eric Rikkert en PvdA-fractieleider Fred Rijkens die vanavond tijdens de gemeenteraadsvergadering een motie indienen om tot een plan te komen.