In Beweging naar rechts… (ingezonden brief)

Onze vaste brievenschrijver Carel Groothengel laat ook weer van zich horen aan het begin van dit nieuwe jaar. Hij stuurde een ingezonden brief waarin hij zich verbaasd over de lokale partij In Beweging die volgens hem niet altijd te begrijpen is. Bijvoorbeeld als het gaat om de hulp voor asielzoekers en de bijdrage van Salut aan arme gezinnen voor Sinterklaaskadootjes. Lees zijn stuk hieronder…

Om de twee weken lees ik een column van In Beweging in het Hofweekblad. Vaak gaan de stukjes over de gesprekken die fractievoorzitter voert met ambtenaren, kapsters en andere voorbijkomende personen. En om eerlijk te zijn begint me dat een beetje de keel uit te hangen. Natuurlijk is het heel mooi dat je als raadslid vrijwel steeds met jan en alleman in gesprek bent. Het laat zien hoe betrokken je bent en hoe goed je luistert naar iedereen. Je zou haast zeggen deden al die raadsleden dat maar. Wat een edelmoedige mensen zijn dat toch bij In Beweging. Maar ik begin het toch steeds meer te zien als een soort “mooi weer show”.

In Beweging beweert er te zijn om alle progressieve partijen bijeen te brengen. Wel een beetje gek dat je daarvoor eerst een nieuwe partij opricht. Maar een voorwaarde lijkt me dan wel dat je als partij ook progressieve of linkse geluiden laat horen. Omdat ik zelf wel iets zag in een soort verbinding op links heb ik mij aangemeld voor deze partij. Dit jaar heb ik mij weer afgemeld omdat ik de leuzen van het begin, verbindend, duurzaam en sociaal niet herken en juist het tegengestelde ervaar. Ik hoor juist steeds rechtsere geluiden uit deze partij. Niet in die stukjes in de krant overigens want die gaan vooral over hoe goed de mensen in die partij naar ons luisteren.

Maar in de laatste vergadering van dit jaar stemde In Beweging tegen een motie van D66 om te hulp te schieten als gemeente voor de overvolle opvang in Ter Apel. Alle progressieve partijen wilden wel iets doen behalve In Beweging. Zonder enige uitleg zelfs. Al eerder stemde In beweging voor een motie van de VVD voor de zo spoedig mogelijk bouw van een kleine kerncentrale in onze gemeente. Daarmee zich aansluitend bij de pogingen van vooral Forum voor Democratie, PVV en VVD die vinden dat we gewoon niks moeten doen met de transformatie van onze energie maar gewoon moeten wachten op kernenergie. Daarmee sluit deze partij zich aan bij de leugen dat we met alleen kernenergie de klimaatproblemen wel aankunnen. Terwijl dit soort centrales nog tot 2045 op zich laten wachten.

Omdat ik als schaduwfractielid ook alle e-mails ontvang die aan de PvdA zijn gericht heb ik mee kunnen kijken. De laatste mailwisseling tussen de progressieve partijen en In beweging waarin zij in discussie wil over het minimabeleid slaat echt alles. Salut, onze welzijnsinstelling, geeft mensen met een laag inkomen €25 aan sinterklaascadeautjes. Vraag van In Beweging is of dat niet absurd veel is. Je kunt er zowat de hele Action mee leeg kopen, zo beweert die partij.

Mijn vraag is met wie praten de mensen in deze partij eigenlijk? Met heren en dames van stand denk ik, die altijd vinden dat een ander het veel te goed heeft terwijl ze zelf omkomen in het geld. Om die reden vind ik die lieve berichtjes in de krant ook helemaal niet zo lief en onschuldig meer. Ze strooien ons zand in de ogen over de echte opvattingen van deze “progressieve” partij”. Ik zou zeggen ga gewoon eens in gesprek met mensen die echt van het minimum moeten rondkomen. Schrijf dan eens op wat je conclusies zijn als partij zou ik zeggen. Ik vermoed dat zelfs de VVD in onze gemeente niet zou durven beweren dat €25 veel te veel is voor cadeautjes voor kinderen van arme ouders.

Omdat ik veel mensen ken die het echt slecht hebben heb ik daarom op Facebook mijn stuk van 1 jaar geleden opnieuw herhaald. Daarin heb ik gepleit voor een simpele regeling om aanvragers voor een energietoeslag met een kleine overschrijding van de 120% van de voor hun van toepassing zijnde bijstandsnorm toch een bijdrage van € 1300 te geven e.e.a. onder aftrek van de overschrijding. Mijn voorspelling was dat er een rekeningoverschot 2022 zou zijn van € 5.000.000. Er was een overschot van 7 miljoen. Daar had je toch wel een wat socialer beleid mee kunnen uitvoeren.

Carel Groothengel