In Beweging ook voor 65+? Update

Na de ingezonden brief van Carel Groothengel waarin hij kritiek uitte op de lokale partij In Beweging kwam er een felle tegenreactie van die partij in de persoon van schaduw-fractielid Raoul van Dongen. Hij vind dat met name de jongeren de ruimte moeten krijgen om het roer over te kunnen nemen aangezien zij de toekomst hebben. Groothengel reageert middels onderstaand schrijven weer op en gaat onder meer in op de term ‘verbinden’.

UPDATE: In Beweging heeft inmiddels gereageerd en zegt zich absoluut niet te herkennen in de beweringen van Groothengel maar zal verder niet meer reageren.

In Beweging ook voor 65+?

Raoul van Dongen reageert in deze krant op mijn, in zijn ogen, chagrijnige stuk over zijn partij. Hij doet dat door vooral iets te vinden van mijn persoon. Politiek moet over opvattingen gaan, over inhoud en vooral niet over de vraag of een persoon deugt. Om die reden reageer ik deze keer maar eens op luchtige toon op de inhoud van zijn kritiek. Raoul heeft wel een beetje gelijk, ik schrijf soms wat zure en ook wel provocerende stukjes. Ik doe dat vooral op punten waar ik me enorm verbaas over wat raadsleden doen en zeggen in die Raad. Wat voor bezwaar heb ik nou precies tegen In Beweging. De centrale term die In Beweging gebruikt om haar gedachtengoed uit te dragen is “Verbinden”. Nou heb ik een enorme hekel aan dit soort vage termen. Net nu we niet meer bij alles “commitment” hoeven te hebben moeten we nu gaan “verbinden”.

Het zijn in mijn ogen holle termen die niets betekenen. Wat is er verbindend aan het stemmen voor een “kleine” kerncentrale, eventueel, in onze gemeente. En aan het tegen een motie van D’66 stemmen die oproept om iets te doen om de hoge nood in ter Apel te verlichten. En wat is de verbindende schakel over de discussie die In Beweging wil over minima met vragen of € 25 niet heel veel is voor een cadeautje voor een kind in een gezin met lage inkomens. Of de opmerking of vlees voor de minima nu zo nodig is.

Ik dacht dat In Beweging de verbinding wilde leggen op links maar als ik de verbijsterde gezichten zag van de linkse partijen in de Raad had ik niet de indruk dat die opzet veel succes had. Waarom gaat Raoul niet in op de inhoud van deze bezwaren maar weer komt met de opmerking dat ik niet verbind. Is hij zelf wel zo’n groter verbinder want als ik zijn bijdrage goed lees dan is de tijd voor ouderen en de huidige generatie voorbij. Hij zegt dat voldoende schade is aangericht door iedereen die kennelijk ouder is dan 40 over een kam te scheren en uit te sluiten.

Ik zou zeggen; verbindt zoveel mogelijk mensen en beperk het niet door heel veel mensen uit te zonderen. Ik vind het nogal wat als je ouderen zo aan de kant zet en als min of meer mislukt afschildert. Al die mensen die hun leven hebben geknokt voor een betere maatschappij aan de kant zet (dor hout) omdat ze oud zijn. Wat blijft er dan over van die term verbinden. En dan de vraag: wat bereik je er mee?

Naar aanleiding van mijn brief zijn D66, SP, PvdA en In Beweging rond de tafel gaan zitten. Met een positief resultaat. Meer verbindend kan ik toch niet zijn.

Carel Groothengel