Goor Collectief wil eigen verdeelstation voor energie op industrieterreinen

Ondernemersvereniging Goor Collectief werkt aan een plan om bedrijven gezamenlijk stroom te laten verdelen en uiteindelijk een eigen verdeelstation te krijgen waar bedrijven op Zenkeldamshoek en Spechthorst van kunnen profiteren. Dit om te voorkomen dat nieuwe bedrijven of bedrijven die uit gaan breiden, geen aansluiting op het energienetwerk kunnen krijgen omdat er te weinig capaciteit is. Het project onder de naam ‘Goor vol energie’ wordt begeleidt door een werkgroep onder leiding van Martijn Schlepers (foto) van het gelijknamige installatiebedrijf…

De werkgroep wil samen met de gemeente Hof van Twente en de provincie Overijssel dit innovatieve project van de grond krijgen. “Daarmee lopen we voorop in Nederland” vertelt Schlepers. “Het uiteindelijke doel is een verdeelstation waar alle bedrijven op Zenkeldamshoek en Spechthorst profijt van kunnen hebben.”

Daarvoor moeten eerst bedrijven warm gemaakt worden. “Zo’n twintig bedrijven hebben al serieuze interesse getoond”, vertelt Schlepers. “Het enige dat wij vragen is toegang tot de energiemeters om het verbruik uit te lezen. Die zullen anoniem worden gebruikt om te kijken waar de pieken en dalen liggen. Ook kan bekeken worden of elektriciteit beter verdeeld kan worden.”

De provincie en de gemeente zijn bereid mee te investeren in dit project, maar ook van Goorse bedrijven wordt een bijdrage gevraagd. Van bedrijven met een aansluiting 3×25 ampère is dat 500 euro, 3×80 1000 euro en grootverbruikers 2500 euro. Hoe meer bedrijven er meedoen, hoe hoger de bijdrage wordt van de provincie en de gemeente. “Als dit initiatief slaagt, krijgen de partijen die nu meedoen straks veel voordeel” aldus Schlepers. “Wel een aansluiting bijvoorbeeld. Of veel goedkopere tarieven doordat er onderling elektriciteit wordt uitgewisseld.”

Wie mee wil doen of meer informatie wil kan mailen met Martijn Schlepers: ln.ti-srepelhcsnull@njitram.