Goor en omgeving nog vol met asbestdaken

In Goor en de overige kernen en buitengebieden in de Hof van Twente zijn de meeste asbestdaken van Twente. Onderzoek wees uit dat er nog 3312 daken zijn met de kankerverwekkende vezels. De meeste daarvan liggen op stallen van boerderijen. De Provincie Overijssel wil daarom onverkort doorgaan met het stimuleren van de sanering daarvan, onder meer door subsidies. De lokale SP heeft schriftelijke vragen gesteld aan het College van B&W die betrekking hebben op de brand in Vroomshoop…

Daar werd op 4 februari jongstleden een industriepand volledig verwoest door en zeer grote brand, waarbij veel asbest vrij kwam. In 500 tuinen kwamen asbestdeeltjes terecht. Een plaatselijke school en speeltuinen moesten toen worden gesloten dicht en konden er konden geen treinen rijden.

De SP wil weten hoe de situatie in de Hof van Twente zou zijn bij een soortgelijke asbestbrand en welke gezondheidsrisico’s omwonenden zouden lopen. Ook wil de SP weten wie er opdraait voor de saneringskosten na asbestbranden. De socialisten willen dat er versneld wordt gesaneerd en vraagt het College daarover in gesprek te gaan met de Provincie en het Rijk.