Hofvogels start ‘duistere’ praktijken…

De stichting Hofvogels is door de gemeente Hof van Twente gevraagd om te helpen met de bescherming van vleermuizen. Gekscherend spreekt de stichting van ‘duistere praktijken’. Normaal gesproken komt Hofvogels op voor uilen, roofvogels, zwaluwen en andere broedvogels. Niet alleen door het plaatsen van nestkasten maar ook door het verbeteren van het landschap in de Hof. Nu huizen in het kader van duurzaamheid, beter ge├»soleerd worden, komen naast de huismus en de gierzwaluw ook de vleermuizen in gevaar. Dit nachtdier leeft, vaak zonder dat bewoners dat weten, in spouwmuren, onder daken of daklijsten…

De gemeente Hof van Twente subsidieert momenteel isolatie projecten, onder voorwaarde dat een ieder zich houd aan de Nederlandse Natuurbeschermingswet en er zorg wordt besteed aan het beschermen van de vleermuizen. De gemeente heeft Stichting Hofvogels gevraagd om hierbij de helpen. Afgelopen jaar is al begonnen met het inventariseren van gierzwaluwnesten, en dit jaar komt er ook een werkgroep voor het inventariseren en beschermen van vleermuizen.

Daarvoor worden vrijwilligers gezocht die worden opgeleid door middel van een gecombineerde theoretische- en praktische instructie. Naast het leren omgaan met de detectie apparatuur en het herkennen van de verschillende soorten vleermuizen, zullen ze ook in de schemerperiode gaan tellen bij bekende kolonies en al eerder geplaatste vleermuis- kasten. Dus, aldus de stichting: Wie liefhebber is van de nacht, of minimaal van de late avond of de vroege ochtend, en begaan is met de vleermuis wordt gevraagd zich aan te melden. Dat kan via de mail bij voorzitter Frans Kruse: ln.slegovfohnull@rettizroov. (foto: Ecopedia)