Maatregelen om lokaal uitsterven weidevogels te voorkomen

Het bestuur van de stichting Weidevogels Hof van Twente heeft een reeks maatregelen aangekondigd om de laatste grutto’s en wulpen te redden van de ondergang in Goor en omgeving. Uit onderzoek blijkt dat de tureluur nog maar op één plek broedt. De grutto komt slechts op drie plaatsen nog in de Hof en wulpen op 5 plekken. De kieviten doen het daarentegen wel goed als het gaat om de lokale populatie…

Tijdens een bijeenkomst heeft vice-voorzitter Tjeerd Ploeg van Weidevogels Hof van Twente uitleg gegeven wat er gedaan wordt om de vogels te redden. Zo zijn, onder meer met gemeentelijke subsidies, zogenoemde wildredders zijn gekocht. Dit zijn apparaten dat de agrariër op een trekker kan monteren. De wildredder maakt veel geluid waardoor weidevogels en haasjes uit het land worden verjaagd wanneer de loonwerker of boer het grasland gaat maaien. In Duitsland zou dit tot 60% minder slachtoffers onder de dieren hebben geleid.

Ook is een droneteam gevormd die op verzoek van boeren het land scant op weidevogels en reekalfjes. De dronepiloot geeft dan de coördinaten van een nest via een app aan de landeigenaar door zodat deze om het nest heen kan maaien. Daarnaast is er budget voor de aanschaf een accu met schrikdraad om rond een nest van een grutto of wulp te plaatsen. De vos of marter maakt op die manier geen kans de eieren of de kuikens uit het nest op te eten.

Tot slot is er een plan om scholeksters te helpen door plateaus van ongeveer 60 cm bij 60 cm te plaatsen op palen in sloten en poelen waar deze weidevogel veilig kan broeden. “Bij de scholeksters kunnen we makkelijk betere resultaten behalen” aldus Tjeerd Ploeg.