Wethouder Scheperman nu al niet meer geloofwaardig (Ingezonden brief)

Er is weer een schrijven binnen gekomen van onze vaste brievenschrijver en raadsvolger Carel Groothengel. Hij richt zijn pijlen op het College van B&W en in het bijzonder wethouder Scheperman. Eén en ander gaat over een ingediende motie om eventueel een kleinschalige kerncentrale in onze gemeente mogelijk te maken. Die motie ligt nu ‘op de plank’ in afwachting van actie bij de Provincie Overijssel. Lees de ingezonden brief hieronder…

U kunt weer rustig gaan slapen. De in 20 minuten er door geprutste motie van de VVD voor een kerncentrale in onze gemeente is vanaf de eerste dag voor geen cent serieus genomen door het College.
Op schriftelijke vragen die door de raad aan het College zijn gesteld over die rare actie voor kernenergie worden met de argumenten van het toenmalige raadslid en nu wethouder Scheperman de vloer aangeveegd. Wel een beetje pijnlijk natuurlijk als je politiek serieus neemt.

Dat kerncentrales een beproefde techniek zijn omdat ze ook in duikboten zitten wordt door nu wethouder Scheperman nu als onzin afgedaan. In nette bewoordingen natuurlijk. Dat kernenergie duurzaam zou zijn vindt Scheperman nu niet bewezen terwijl het tijdens de motie keihard het geval zou zijn. Maar ook de haast die Scheperman had om zijn motie door de raad te jassen blijkt in de praktijk nogal tegen te vallen. Op de vraag of de haast al tot resultaat heeft geleid is het antwoord dat men de motie maar op de plank heeft gelegd. Dat betekent dus dat het College er helemaal niets mee doet.

Het College en dus Scheperman zelf zeggen nu dat het niet zoveel zin heeft om actie te ondernemen omdat de provincie al bezig is. Dat wist Scheperman ook al op de avond dat hij zijn motie aan de orde stelde omdat Herman Kalter die lid is van “de gemeenteraad van de provincie” hem dat die avond al vertelde. De provincie had namelijk net besloten om dat te gaan doen.

Wat nog veel vreemder is dat op de vraag of het College achter kernenergie staat, het College aangeeft dat ze dat nog niet weet omdat ze nog geen standpunt heeft ingenomen. Dat kan een College helemaal niet doen als de Raad zo’n motie aanneemt. Nog naast het feit dat het College hiermee Scheperman wel heel erg een tik om de oren geeft terwijl hij zelf deel uitmaakt van dit College, vergeet het College dat ze de motie heeft aanvaard. Daarmee is het College automatisch voor de inzet om hier kernenergie naar toe te halen.

Scheperman noemde een kerncentrale in onze gemeente overigens nog niet zo lang geleden ‘een feestje’. Nou zou je verwachten dat CDA, VVD, GB en In Beweging in alle staten zijn omdat het College gewoon helemaal niets doet met hun motie. Ik kan u geruststellen. Ook die partijen wisten donders goed dat het een “hoe beduvel ik mijn stemmer-motie” was. Ze zouden zich wezenloos schrikken als Scheperman als wethouder zijn eigen motie zou uitvoeren.

Zouden die voorstemmers zich nou nooit is afvragen wat die soort spelletjes doen met de geloofwaardigheid van de politiek? Of zit ik helemaal fout? Kan natuurlijk maar als dat zo is zien we binnenkort woedende raadsleden die vragen hoe Scheperman het in zijn hoofd haalt om deze motie naast zich neer te leggen. Ik beloof dat ik in dat geval zal aangeven dat ik me enorm vergist heb…

Carel Groothengel