Oald Goor: Gezichten achter de Stolpersteine

Bijna 11 jaar geleden, in juli van 2013, werden in Goor zestien Stolpersteine geplaatst. De gedenktekens voor de Joodse inwoners die in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers zijn vermoord zijn geplaatst voor de voormalige woningen van de slachtoffers. Zo is er ook één geplaatst in de Heijermanstraat voor het huis met nummer 54. Hier woonden onder meer Hedwiges en Johny Polak die op onderstaande foto staan afgebeeld en ook te zien zijn in een speciaal boek dat destijds is uitgebracht…

In dit boek met als titel, “Een mens is pas vergeten als zijn naam vergeten is” wordt het Stolpersteine-project van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig beschreven, alsmede de Joodse geschiedenis van Goor en de levensverhalen van de Joodse slachtoffers. De persoonlijke verhalen worden geïllustreerd met talloze unieke foto’s uit de jaren ‘30 en ‘40.

Dit boek is nu weer te koop bij The Read Shop, Boekwinkel Struik en Primera De Bandijk voor €12,50.
Bestuursleden van de Stichting Stolpersteine Goor hebben onlangs ook weer lessen geven op de Goorse basisscholen en bieden ook rondleidingen aan op de acht plekken waar de zogenoemde ‘Struikelstenen’ liggen en op de Joodse begraafplaats. Deze rondleidingen voor groepen duren ongeveer anderhalf uur en geïnteresseerden kunnen daarvoor contact opnemen met Gerrit Alink via e-mail: moc.liamgnull@7591knila.tirreg of per telefoon: 06-24361536.