Luie en arrogante lui… (ingezonden brief)

En weer een ingezonden stuk van Carel Groothengel. De vaste brievenschrijver en raadsvolger maakt zich dit keer druk over de onheuse bejegening, zoals hij en ook zijn fractiegenoot Fred Rijkens (PvdA), het noemt al het gaat om de gedwongen sluiting van kringloopwinkel Kiekeboe. Hij ergert zich aan het leeuwedeel van de gemeenteraad die Kiekeboe blijven afschilderen als commerciële instelling maar dat volgens hem (en de PvdA) zeker niet is. Lees de ingezonden brief hieronder…

Op 26 maart jongstleden wist de hele raad en het College het zeker. Kiekeboe is een commerciële onderneming. Slechts één raadslid hield stug vol dat dat niet zo was. Maar zo zei GB: “Heeft u de boeken van die club wel eens bekeken? Dan praat uw wel anders!” Twee keer smaad want als Kiekeboe een onderneming is dan belazeren ze de kluit. Ze betalen onvoldoende belasting, hebben onbetaalde werklozen in dienst en krijgen giften van mensen omdat die denken dat Kiekeboe een goede doelen- instelling is. Het enige raadslid dat stug blijft volhouden dat iedereen toch echt verkeerd zit wordt, zoals altijd als de feiten het verliezen van roddel, stevig in de hoek gezet als de zeurpiet die ‘de hele avond al bezig is geweest met het veroorzaken van een drama’.

En dan wordt het 23 april. Inmiddels is duidelijk dat de dramaschepper het bij het rechte eind heeft. Kiekeboe heeft dan in een brief geschreven dat ze vindt dat de Raad zich schuldig maakt aan smaad. Dat pikt de Raad natuurlijk niet. Waar haalt dit ‘arrogante bestuur’ het lef vandaan om raadsleden van smaad te beschuldigen. En de wethouder die zo zeker wist dat Kiekeboe ‘natuurlijk een commerciële onderneming’ is kiest een nog lafhartiger uitweg. Als je zo’n instelling als Kiekeboe in stand wil houden dan moet je wel een commercieel handelende ondernemende club zijn. Zo wordt recht gebreid wat krom blijft. Excuses blijven achterwege. De beschuldiging gaat niet van tafel.

Dhr. Kalter van de SP heeft het debat nog eens bekeken ( hij was er op 26 maart niet bij) en spreekt van een droevig schouwspel. Hij heeft het maar eens geturfd en minstens 15 keer werd de term commerciële onderneming gebruikt. “Absoluut niet waar” zegt de VVD maar op advies van GB heeft ze ook de boeken maar eens bestudeerd en het klopt, de cijfers zijn niet verklaarbaar. Laster dus weer. En dat over een partij die zich niet kan verweren.

Dit gaat de Raad geld kosten. Goede doelen-instellingen hoeven helemaal geen huur te betalen. Als een raadslid kritiek heeft op een ambtenaar grijpt de Burgemeester direct in. Waarom mogen raadsleden dan wel zoveel smaad en laster verspreiden zonder over inwoners die hun best doen om onze samenleving iets mooier te maken? Dat niemand ingrijpt… Daarnaast wordt iemand die wel weet hoe het zit ook nog eens vakkundig uitgemaakt voor drama-maker.

Het lijkt op de basisschool. Het ettertje van de klas mishandelt een leerling, de anderen doen vrolijk mee en de meester kijkt glimlachend toe. Enig fatsoen in zo’n raad mag toch wel worden afgedwongen lijkt me. Kiekeboe heeft het geld er niet voor anders zouden ze raadsleden aanklagen voor smaad. Feiten verdraaien, een hele goede organisatie blijvend in diskrediet brengen (want dit blijft hangen aan deze mensen) en er gewoon mee weg komen omdat je immuniteit hebt als raadslid. Daar moet toch iets aangedaan worden?

We zouden eigenlijk een inzamelingsactie moeten houden om deze mensen toch te laten aanklagen door Kiekeboe. Straf krijgen deze raadsleden niet maar het zal deze mensen wel dwingen om een keer de waarheid te spreken.

Carel Groothengel