Oald Goor: De Goorenaar van Esslage

In de categorie Oald Goor vandaag aandacht voor de Goorse Schoolfeestoptocht die volgende week weer door de Goorse straten zal trekken. Wij doken in de archieven en vonden een tweetal prenten uit de editie van 1999 met daarop het draaiorgel van Ronnie Esslage. De nu bijna 60-jarige creatieveling en tegenwoordig befaamd standbouwer, bouwde met zijn vader aan een draaiorgel waarvoor ‘De Turk’ destijds als voorbeeld diende…

‘De Goorenaar’ werd geboren en doet nog steeds dienst op tijd en plaats en inmiddels is Esslage ook in het bezit van twee boek-draaiorgels, één roldraaiorgel én een aantal echte Duitse ‘Leierkasten’.

Het is overigens niet voor het eerst dat er een draaiorgel of iets wat daarop lijkt in de Schoolfeestoptocht verscheen. Zo was er in 1962 ‘De grote Gavioli’ (foto onder) en in de optocht waar ook Esslage in mee liep, 1999 dus, een groot orgel met een groep van en met Edu Hoek te bewonderen.