Over de kool en de geit…..

Van ‘Jonge Leu en Oale Grond’ is niet meer. Maar op het Zeldam speelt zich een kwestie af die in de plattelandssoap niet zou misstaan. Of nog beter, je zou er een nieuwe serie van kunnen maken. Werktitel: ‘Over de kool en de geit’.  Met in de hoofdrol 1000 geitjes, verdeelde noabers en een konkelende burgemeester.

 

Ik zie het verbaasde gezicht van de gemeenteambtenaar al voor me. Trekt-ie de staldeur open, kijkt-ie ineens 1000 mekkerende geiten in het gezicht.  Wat wil het verhaal. Geitenboer start stal, krijgt na veel soebatten vergunning en begint met de aankoop van geiten. Geiten staan keurig elders op stal, maar dan moeten de geiten ineens eerder verhuizen. Wegens ruimtegebrek bij de verkopende partij. Laat de vergunning van de kopende partij nou nog niet zijn ingegaan…. Probleempje dus. Wat moet er gebeuren met de geiten? Ik ben leek, zal er wel niets van snappen. Maar als ik de beginnende geitenboer was, zou ik zeggen: “dat ruimtegebrek is jouw probleem. Het gaat al niet zo lekker met die buurt hier. Dan-en-dan zijn de geiten bij mij welkom, eerder niet”. Het liep anders. Geiten worden toch verplaatst en zo is het Zeldam ineens 1000 geitjes rijker. Logisch vervolg: een paar omwonenden ruiken bloed en trekken bij de gemeente aan de bel.

En hier komen onze burgemeester en de overheid in het spel. Rij een paar kilometer te hard, een schutting die een paar centimeter afwijkt: ze staan klaar om te straffen. Ergens terecht want regels zijn regels. Dan zou je toch ook verwachten dat er maatregelen worden genomen als je illegaal 1000 geiten in de achtertuin hebt. Maar daar komt-ie: de burgemeester vindt ‘handhaving disproportioneel’. Nou mijnheer Goudt: ik vind een bekeuring voor 35 km per uur op de Diepenheimseweg ook buiten proporties. Typisch voorbeeld dus van meten met twee maten.

Ik heb trouwens niets tegen de geitenboer, wens hem alle succes. Heeft-ie wel nodig na grote investeringen en jarenlang gesoebat. Hoop dat-ie alsnog vriendjes wordt met de buren. Fijne ‘noabers’ trouwens. De aanjagers van de protesten wonen toch een behoorlijk eind verderop. Q-koorts is hun belangrijkste argument. Had volgens mij ook opwarming van de aarde, een zeldzame kever of een uitstervende boomsoort kunnen zijn. Ik krijg sterk het gevoel dat alles wordt aangegrepen om de geitenboer dwars te zitten. Het moddergooien over en weer zal voorlopig nog wel even doorgaan. En dat is dan wel weer goed voor de soap. En anders zal de Rijdende Rechter vandaag of morgen wel een bezoekje brengen aan het Zeldam.

 Bert Schabbink