80 jaar vrijheid Goor wordt groots gevierd, bombardement in stijl herdacht

Goor werd op 24 maart 1945 getroffen door een bombardement met verschrikkelijke gevolgen.
Bommen vielen op de Sterbuurt en omgeving met als gevolg meer dan 80 doden. Vijftien dagen later, op 8 april 1945, werd Goor bevrijd. Dit scherpe contrast is terug te vinden in het uitgebreide programma dat het comité 80 Jaar Vrijheid Goor gisteren in de Goorse haven presenteerde…

In het programma voor de komende periode zit uiteraard een herdenking maar ook een een podcast, wandelingen, een bevrijdingsfeest, films, een theatervoorstelling voor de scholen én tentoonstellingen.

Eén van de hoogtepunten moet de spectaculaire viering van de bevrijding in Goor op 8 april worden. Die dag, om 18:00 uur, steken Poolse bevrijders opnieuw het Twentekanaal over, zoals ze dat 80 jaar geleden ook hebben gedaan. Zogenoemde ‘re-enacters’ (acteurs) maken in dit kader dezelfde oversteek waarna de stoet vanaf de haven dwars door het centrum naar Het Schild trekt. Alles toegankelijk voor het publiek dat ook gevraagd wordt om massaal de Nederlandse vlag uit te hangen op die dag.


Op maandag 24 maart is de herdenking van het bombardement op Goor ’s ochtends vanaf 09:30 uur bij de bomscherf in het centrum aan de Grotestraat. Daar wordt een minuut stilte gehouden op het tijdstip van de inslagen in 1945: 09:47 uur. Leerlingen van de Goorse scholen zullen daar de namen van de slachtoffers voorlezen en voor eenieder een bloem leggen. Ook zal er een toespraak zijn van burgemeester Nauta en een gedicht van Bert Eeftink. Het comité 80 Jaar Vrijheid vraagt inwoners van Goor om op die ochtend, op 24 maart, de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

De bevrijding zal worden gevierd van zaterdag 5 tot en met maandag 8 april, Op zaterdag 5 april staat het Schoolfeestplein vol met militaire voertuigen die in de oorlog zijn gebruikt tijdens de Veteranendag Hof van Twente gehouden. Een dag later rijden de voertuigen door alle kernen van Hof van Twente, waarna ze maandag nog eens te bewonderen zijn op een terrein van de voormalige Stoomblekerij.

Op de nationale bevrijdingsdag, maandag 5 mei, is er bij De Bebsel ’s middags een Bevrijdingsfeest en ’s avonds bij Dansschool Reiners een Bevrijdingsbal. Op de maandagochtend komen de lopers in Goor aan die hebben deelgenomen aan de Bevrijdingsvuur-estafette, die in de nacht van 4 mei (Dodenherdenking) op 5 mei begint in Wageningen. Daar tekenden de Duitsers 80 jaar geleden de overgave.

In de komende periode meer over deze activiteiten op deze site. Daarnaast is er ook een speciale website van de organisatie in de lucht die via deze LINK te bereiken is.


Comité 80 jaar Vrijheid Goor is een samenwerkingsverband van: Stichting Stolpersteine Goor, het 4 mei-comité, de Oranjevereniging; Historisch Goor; Keep Them Rolling; Hofstreek FM; Stichting
Veteranen Hof van Twente; Filmhuis Alleman; Stichting Herinnering Poolse Bevrijders én De
Reggehof.