Landschapsplan voor biodiversiteit in De Meene

De gemeente Hof van Twente laat een landschapsplan maken om de biodiversiteit in De Meene een flinke impuls te gaan geven. Daarvoor is 25.000 euro uitgetrokken. De stichting Weidevogels Hof van Twente is blij met het plan omdat dat ook ten goede komen aan de weidevogels die er volgens de stichting nog in grote getale voorkomen…


Gerard Kottelenberg, vrijwilliger bij de stichting Weidevogels Hof van Twente, telde er onlangs nog 168 kieviten. Een deel ervan zijn zogenoemde ‘doortrekkers’. Zij broeden niet in De Meene, maar komen er voor het voedsel.

De Meene is toch een uiterst belangrijk gebied volgens de weidevogelliefhebbers en dat komt door het feit dat er nog enkele paartjes grutto’s en tureluurs broeden. Ook wulpen en scholeksters komen er nog voor. Als de ‘big five’ van de soorten weidevogels nog in een gebied broeden dan kan de overheid het gebied zelfs gaan aanmerken als ‘kritisch weidevogelgebied’ wat betekent dat boeren geld krijgen als zij maatregelen treffen ten gunste van de weidevogels.

Dit nieuwe ‘wapen’ in de strijd kan agrariĆ«rs helpen om te gaan investeren in kruidenrijke akkers en de aanleg van kletsnatte ‘plasdras-gebiedjes’. Vrijwilligers vliegen kunnen drones gaan vliegen om de nesten en het broedsucces in kaart te kunnen brengen.

Marcel Tettero maakte een video van weidevogels in De Meene bij Goor en die is via deze LINK te bekijken.

Voor meer informatie: www.weidevogelshofvantwente.nl.