Leegstand Goorse scholen in 2023

De Goorse basisscholen krijgen over tien jaar te maken met flinke leegstand. Dat blijkt uit de Scholenvisie primair onderwijs 2022-2032, die de schoolbesturen en het gemeentebestuur deze week hebben vastgesteld. Het plan schetst de mogelijke ontwikkelingen van het onderwijs en de onderwijshuisvesting tot 2022 met een doorkijk voor de lange termijn naar 2032. Op basis van prognoses zal het aantal basisschoolleerlingen teruglopen. De zes basisscholen in Goor verwachten in 2022 nog maar 39 lokalen nodig te hebben. Dat is een daling van bijna dertig procent, omdat de scholen nu 55 lokalen gebruiken.

Prins Constantijnschool

In Goor-West gaan zal de ruimtebehoefte van de Puntdak, De Wiekslag en De Albatros de komende jaren dalen van 25 op dit moment, naar 16 lokalen in 2023. Op termijn moeten keuzes worden gemaakt hoe de overcapaciteit aan ruimte in deze scholen opgelost kan worden. Bij het ontwikkelen van een plan wordt nauw samengewerkt met De Waerdenborch.

In Goor-Oost hebben de basisscholen Prins Constantijn (foto), ’t Gijmink en Heeckeren samen een capaciteit van 30 lokalen (exclusief twee tijdelijke voorzieningen). In 2022 is deze behoefte naar verwachting 23 lokalen. Heeckeren gaat dit jaar beginnen met de bouw van een nieuwe school en de Prins Constantijn en ’t Gijmink hebben relatief nieuwe gebouwen. Omdat het in dit deel van Goor om drie nieuwe scholen gaat, wordt in de Scholenvisie vooral gekeken hoe de scholen op de langere termijn slim kunnen gaan samenwerken, ondanks hun verschillende profielen. Een mogelijkheid is om één van de scholen in te richten als Brede Maatschappelijke Voorziening voor Goor.