Winderigheid

Nieuw in het Nieuws van de Week! Een complete pagina gewijd aan vv Twenthe. Een bladzij krijgt de voetbalclub kans zich ongegeneerd te profileren. Nergens staat vermeld dat het een advertentiepagina is waarvoor Twenthe betaalt.  Sterker nog: de pagina werd zelfs vorige week redactioneel aangekondigd. Je hebt pr-beleid en pr-terreur. Aan dat laatste maakt vv Twenthe zich schuldig.

Onlangs was er een schitterende aflevering van het consumentenprogramma Radar. Daarin werd uitgelegd hoe de verkoop van medicijnen gemanipuleerd werd. Het programma bedacht zelf een kwaal, winderigheid, en ontwikkelde daar een complete campagne omheen. Zelfs onderzoeken van TNS/Nipo werden aangewend en zo gewiekst opgezet dat eruit bleek dat mensen last hadden van winderigheid. Persberichten werden zonder controle overgenomen door alle landelijke media. Zo werd winderigheid ineens een onderwerp van gesprek. Waar leidde dat toe? Juist: vraag naar medicijnen tegen winderigheid.

Aan die aflevering moest ik denken toen ik het Nieuws van de Week opensloeg en de pagina bekeek. Vooropgesteld:  het idee is niet eens zo verkeerd. Advertentiepagina´s kosten bijna niets meer tegenwoordig en je kunt je eigen informatie kwijt. Als pr-man (jeugd) van een concurrerende vereniging (Hector) ben ik jaloers op het budget dat ervoor vrij is gemaakt. Maar ik zou toch echt adviseren het geld aan andere dingen te besteden. Waarvoor heb je immers een clubblad en een website?

Daar wringt de schoen. Bij vv Twenthe heerst een bijzonder sterke drang om de hele wereld te laten weten hoe goed die club wel niet is. Uit de geregisseerde berichtgeving  krijg je het idee dat de scouts alleen bij Twenthe rondlopen, dat de jeugdopleiding ver verheven is boven de rest en dat alleen de senioren van Twenthe op niveau ballen. Tot op bepaalde hoogte vind ik die houding niet erg. Maar die pagina is net de druppel die de emmer doet overlopen. Daarmee schiet de actie helemaal z’n doel voorbij, om er maar eens een voetbalterm tegenaan te gooien. In plaats van interesse wekt het ergernis op bij alles dat geen Twenthe is. Nogmaals: ik ben actief binnen een andere vereniging en dus gekleurd. Dat U het goed weet.

Inderdaad: de jeugdopleiding van Twenthe zit in de lift en het eerste elftal is (nog) het hoogstspelende team in Goor. Nu even de vergelijking met bijvoorbeeld GFC. Als je de site van de KNVB erop naslaat blijkt dat GFC bij de oudere junioren (vanaf D) zelfs een elftal meer heeft. De rood-zwarten hebben 2 A-elftallen, Twenthe 1. Voor de rest zijn de aantallen identiek. Ook het niveau waarop de clubs acteren is nagenoeg gelijk. GFC kiest ervoor om vooral te communiceren via de eigen middelen. Ook mijn beleid bij Hector is erop gericht om alleen met wezenlijke activiteiten of nieuws naar buiten te treden. Twenthe vaart een andere koers. Die in mijn, niet objectieve, ogen riekt naar winderigheid.

Bert Schabbink