Pasfotopolitie

welbeschouwd1

Ik heb op deze plek al een keer eerder gefulmineerd over de pasfotopolitie op het gemeentehuis. Destijds moest ik drie keer de straat over voordat de mevrouw achter de balie akkoord ging. Het kan nog gekker, zo ondervond ik dit voorjaar.

Samen met mijn zoon naar Barcelona. Hij wilde Lionel Messi een keer in levende lijve zien. Zelf heb ik niets met dat eeuwigdurende tikkie-takka spelletje. Ben meer van de vliegende pollen in de Engelse lagere divisies. Maar goed, soms moet je jezelf opofferen. Dus samen op stap naar Barcelona voor een weekeindje. De avond voor vertrek blijkt mijn paspoort onvindbaar. Ik besluit, met m’n rijbewijs, op de bonnefooi af te reizen naar Schiphol. Waar het verhaal eindigt, dat zien we dan wel weer. Ik beland bij de marechaussee en mag reizen met een zogeheten ‘noodpaspoort’. Voor dat paspoort laat ik pasfoto’s maken in een automaat op het kantoor van de marechaussee. Er rolt een velletje met zes foto’s uit, met daarop een stempel dat ze geschikt zijn voor paspoorten. Alles in orde, afreizen naar Barcelona, prima.
Het noodpaspoort is maar kort geldig, dus naar het gemeentehuis om een nieuw reisdocument aan te vragen. Ik heb nog 4 pasfoto’s over op het velletje van Schiphol. Het keurmerk ‘geschikt voor paspoorten’ staat er nog keurig op. Ik meld me aan de balie en de formaliteiten worden afgewikkeld. Dan de pasfoto’s. De pasfotopolitie kijkt bedenkelijk. ‘Dat zou wel eens een probleem kunnen worden, die foto’s”. Ik probeer nog tegen te sputteren dat ze gemaakt zijn onder toezicht van de marechaussee en dat er een mooi stempeltje op staat. Maar ze is onverbiddelijk. ‘Uw oren zijn niet zichtbaar’. Over uitgeluld gesproken. Typisch gevalletje van: ‘computer says no’.  De straat maar weer over. Probeer maar eens uit te leggen dat je de oren ’te plat aan de kop hebt liggen’.
Hoe het was in Barcelona? De aanvankelijk goedkope tickets werden dubbel zo duur omdat de wedstrijd ineens een dag werd verplaatst, Messi deed niet mee, hij was het voor het eerst in zes-en-een-half jaar geblesseerd. En tijdens de wedstrijd zijn we na een uur verkleumd het stadion uitgeregend. Onvergetelijk was het wel.