Zooitje

Gert Jan Oplaat uit Markelo. Gert-Jan van de ‘Weuste’. Ex-kamerlid voor de VVD. Inmiddels voorzitter van de Kamer van Koophandel in Gelderland. Gert Jan heeft daarnaast posities in meerdere Raden van Toezicht. Gert Jan is een goeie vent en ook een vriend van mij. Degelijk, betrouwbaar en integer. Als groot liefhebber van de jacht, heeft hij ook tegenstanders als ‘de Groene Ridder’ Jan van den Berg uit Markelo. In mij heeft hij nu een tegenstander in zijn rol als lid van de Raad van Toezicht bij zorginstelling Aveleijn. Anderhalf jaar geleden verzette hij zich samen met een ander lid tegen de renteloze lening van 550.000 euro voor een hypotheek van directeur Johan van Praet.

Toch was een meerderheid van leden voor en ging de regeling door. Oplaat waarschuwde destijds voor de publicitaire gevolgen. ‘In chocoladeletters in de krant’. En zo geschiedde. Een schandalige zaak. Johan van Praet is een bestuurlijke topper. Dat staat buiten kijf. Hij bracht Aveleijn weer in de zwarte cijfers, maar dat is geen excuus voor exorbitante regelingen, peperdure auto’s en extra bonussen. Iets waar Oplaat wél voor zou zijn geweest anderhalf jaar geleden. Belachelijk. Deze Johan van Praet verdient al boven de Balkenende-norm en dat lijkt me meer dan genoeg. Over de rug van de ouders van clienten van Aveleijn is dit schandaal weer het ultieme voorbeeld van de ‘graaicultuur’ en dat de leden in de Raad van Toezicht sigarende rokende nietsnutten zijn die hun commissies opstrijken, in dure restaurants even bijkletsen met de directie, maar bij ‘gevoelige ‘ kwesties liever de andere kant uitkijken.

Ik kan mij daar heel boos over maken. Zie het schandaal in het MST waar een verslaafde arts jarenlang patiënten kon benadelen onder toezicht van directieleden, bedrijfsjuristen en dezelfde leden van de Raad van Toezicht. De discussie over de ‘graaicultuur’ heeft het denkpatroon van de toezichtjatters nog steeds niet veranderd.

Oplaat had een signaal moeten afgeven destijds. Hij had de zaak in de openbaarheid moeten gooien en de eer aan zichzelf moeten houden. Nu de zaak in volle omvang doordreunt in de media, kan hij dat overigens alsnog doen, maar is dat niet van plan.

Ik roep hem hierbij op dit alsnog te doen. Het is namelijk onverteerbaar dat met overheidsgeld en geld van ouders van clienten de zakken worden gevuld van de top. Van één ouder hoorde ik gisteren dat er vaak geen geld is voor voorzieningen voor de clienten. Blijkbaar dus wel voor de bestuurlijke toppers. Dat is ongeloofwaardig. Gert Jan Oplaat rest in mijn ogen niet anders dan afstand te doen van dit zooitje.

Zijn vriend:

Rob Vorkink