Zooitje

Gert Jan Oplaat uit Markelo. Gert-Jan van de ‘Weuste’. Ex-kamerlid voor de VVD. Inmiddels voorzitter van de Kamer van Koophandel in Gelderland. Gert Jan heeft daarnaast posities in meerdere Raden van Toezicht. Gert Jan is een goeie vent en ook een vriend van mij. Degelijk, betrouwbaar en integer. Als groot liefhebber van de jacht, heeft hij ook tegenstanders als ‘de Groene Ridder’ Jan van den Berg uit Markelo. In mij heeft hij nu een tegenstander in zijn rol als lid van de Raad van Toezicht bij zorginstelling Aveleijn. Anderhalf jaar geleden verzette hij zich samen met een ander lid tegen de renteloze lening van 550.000 euro voor een hypotheek van directeur Johan van Praet.

Toch was een meerderheid van leden voor en ging de regeling door. Oplaat waarschuwde destijds voor de publicitaire gevolgen. ‘In chocoladeletters in de krant’. En zo geschiedde. Een schandalige zaak. Johan van Praet is een bestuurlijke topper. Dat staat buiten kijf. Hij bracht Aveleijn weer in de zwarte cijfers, maar dat is geen excuus voor exorbitante regelingen, peperdure auto’s en extra bonussen. Iets waar Oplaat wél voor zou zijn geweest anderhalf jaar geleden. Belachelijk. Deze Johan van Praet verdient al boven de Balkenende-norm en dat lijkt me meer dan genoeg. Over de rug van de ouders van clienten van Aveleijn is dit schandaal weer het ultieme voorbeeld van de ‘graaicultuur’ en dat de leden in de Raad van Toezicht sigarende rokende nietsnutten zijn die hun commissies opstrijken, in dure restaurants even bijkletsen met de directie, maar bij ‘gevoelige ‘ kwesties liever de andere kant uitkijken.

Ik kan mij daar heel boos over maken. Zie het schandaal in het MST waar een verslaafde arts jarenlang patiënten kon benadelen onder toezicht van directieleden, bedrijfsjuristen en dezelfde leden van de Raad van Toezicht. De discussie over de ‘graaicultuur’ heeft het denkpatroon van de toezichtjatters nog steeds niet veranderd.

Oplaat had een signaal moeten afgeven destijds. Hij had de zaak in de openbaarheid moeten gooien en de eer aan zichzelf moeten houden. Nu de zaak in volle omvang doordreunt in de media, kan hij dat overigens alsnog doen, maar is dat niet van plan.

Ik roep hem hierbij op dit alsnog te doen. Het is namelijk onverteerbaar dat met overheidsgeld en geld van ouders van clienten de zakken worden gevuld van de top. Van één ouder hoorde ik gisteren dat er vaak geen geld is voor voorzieningen voor de clienten. Blijkbaar dus wel voor de bestuurlijke toppers. Dat is ongeloofwaardig. Gert Jan Oplaat rest in mijn ogen niet anders dan afstand te doen van dit zooitje.

Zijn vriend:

Rob Vorkink

Gerelateerde berichten

  • De Whee en Emte openen deuren13 juli 2011 De Whee en Emte openen deuren Op De Whee zijn ze een mooi cafe een fraaie cafetaria en een chique supermarkt rijker. Emte en Cafe(taria) De Whee hebben de verbouwing afgerond en waren vandaag voor het eerst open voor […]
  • Weg afgesloten na eenzijdig ongeval4 augustus 2010 Weg afgesloten na eenzijdig ongeval Bij een eenzijdig ongeval bij de verkeerslichten richting Delden is vanmiddag een bestelbusje in de berm geraakt. Daardoor is de weg enige tijd afgesloten geweest. Dit op exact dezelfde […]
  • Puntendeling Hector bij Wilhelminaschool7 september 2014 Puntendeling Hector bij Wilhelminaschool Hector is het nieuwe seizoen begonnen met een 1-1 gelijkspel in Hengelo tegen Wilhelminaschool. De ploeg van trainer Mark Dijkstra (foto) stond bij rust nog met 1-0 achter, maar zag Menno […]
  • Gorenaar (74) gewond bij aanrijding6 januari 2010 Gorenaar (74) gewond bij aanrijding Een 74-jarige Gorenaar is gisteren in Goor gewond geraakt nadat hij in aanraking kwam met een bestuurder uit Rijssen. De automobilist uit Rijssen wilde om 11.30 uur de Markeloseweg […]
  • 50 automobilisten op de bon op het Zeldam1 augustus 2010 50 automobilisten op de bon op het Zeldam De Gorenaren die gisteren over de dreven in Ambt Delden hebben gereden, moeten hopen dat ze niet te hard hebben gereden. Op de Almelosestraat op het Zeldam is namelijk een verkeerscontrole […]