CDA: paasvuur moet blijven bestaan

Het CDA Hof van Twente vindt dat er alles aan moet worden gedaan om het paasvuur in ere te behouden. Dit laat de partij bij monde van gemeenteraadslid Eric Rikkert weten, naar aanleiding van de ontstane angst voor het wegvallen van de traditie. LOER-voorzitter Hennie Smit liet afgelopen vrijdag aan deze website weten te vrezen voor de toekomst van Hofboakespektakel, vanwege strengere regelgeving rondom het evenement en de keuze van de gemeente Hof van Twente om geen hout meer te leveren voor de opbouw van het paasvuur. 
 boakeopbouw1

   De ‘boake’ in opbouw aan de Deldensestraat 

De lokale politiek meldt zich nu dus ook in de kwestie, met als inzet het vooral maatschappelijke karakter van het paasvuur: “Uiteraard is de gemeente gebonden aan de afspraken die er zijn gemaakt met Bruins & Kwast over de aanvoer van snoeihout, maar het kan toch niet zo zijn dat daarmee een belangrijke traditie ophoudt te bestaan?”, zegt Rikkert. “Het paasvuur trekt duizenden mensen en de boake bevordert noaberschap en gemeenschapszin, waarden die zeer belangrijk zijn in deze tijd van individualisering.” Rikkert heeft vorig jaar al enkele vragen aan de gemeenteraad gesteld rondom de verscherpte regelgeving. Hieruit blijkt dat de organistie wel recht heeft op maximaal 500 m3 gemeentelijk snoeihout voor het paasvuur, maar dat de gemeente het hout ziet als duurzaam product in plaats van afvalproduct: De gemeente is van mening dat het snoeihout beter op een duurzame manier kan worden gebruikt, zodat het in de komende jaren energie of geld kan opleveren.
“Veiligheidseisen, milieu-eisen, gemaakte afspraken met bedrijven zijn allemaal hele belangrijke criteria, maar deze mogen nooit zover gaan dat de tradities die wij in de Hof nog hebben, te gronde gericht worden. Straks is alles in de Hof optimaal geregeld, maar kunnen Gorenaren alleen nog thuis feestvieren en ziet Goor elkaar nog slechts één keer per jaar op het Goorse School- en Volksfeest”, laat Eric Rikkert weten. “Veiligheid staat voorop, maar de tientallen voorbije jaren hebben aangetoond dat men dat goed onder controle heeft. Wij vinden dat de politieke partijen zich tot het uiterste moeten inspannen om dit gebruik te behouden.”