Dubbel feest bij twee Goorse diamanten huwelijken

Een drukke avond voor burgemeester Ellen Nauta, maar wel één met een feestelijk karakter. Uniek ook, want hoe vaak zijn er in één plaats op dezelfde dag twee echtparen precies zestig jaar geleden getrouwd? In Goor dus, waar zowel het echtpaar Hazenkamp-Oplaat als het echtpaar Janssen-Endeman gisteren hun diamanten bruiloft vierden. En daar horen bloemen en een bezoek van burgermoeder Ellen Nauta bij, die gastvrij werden ontvangen in het bijzijn van familie. Een dubbel diamanten huwelijk, waarbij verhalen werden opgehaald over in totaal 120 huwelijksjaren, Nederlands-Indië, heel veel voetbal én de geheimen van een goed huwelijk.

janssenendemannauta1Burgemeester Nauta met het echtpaar Janssen-Endeman

Hendrik-Jan Hazenkamp en Hendrika-Johanna Oplaat leerden elkaar kennen bij de Ster, op een dansavond. Maar een echte relatie moest nog even wachten. Drie jaar zelfs, want Hendrik-Jan moest naar Nederlands-Indië, zoals bijna alle jongens van zijn leeftijd destijds: “Daar zat ik vanaf november 1946, bij de infanterie en stormtroepen. Ik heb er veel meegemaakt ja. Na drie jaar kwam ik weer thuis.” De ras-Hectoriaan (Hendrik-Jan is al 72 jaar lid van de groen-witten en werd twee jaar geleden onderscheiden) ging na zijn Indië-tijd aan de slag bij onder meer de Twentse Stoomblekerij en als schilder bij Holland Signaal. “Op mijn zestigste ging ik met de VUT, genieten na al dat werk. Ik ben al op mijn veertiende aan de slag gegaan, bij de houtzagerij aan de Laarstraat. In die tijd ging dat zo.”
Hendrika-Johanna zorgde in die tijd voor de kinderen, die nog altijd dicht in de buurt wonen van hun woning aan de Markeloseweg, waar het echtpaar al sinds 1956 woont. Beiden kijken ze nog trouw elk weekend naar het voetbal. FC Twente speelt op het moment van het bezoek van de burgemeester en de tv staat aan. De 0-0 stand valt een beetje tegen, maar tijdens het kampioenschap in 2010 hebben ze ‘met z’n allen staan springen in de achtertuin‘, vertelt zijn zoon. “Ik weet niet alle namen van de spelers meer hoor”, zegt Hendrik-Jan. “Dat verandert zo vaak, maar de meeste uitslagen weet ik wel.” Ook de verrichtingen van zijn club Hector probeert hij nog wekelijks te volgen: “Maar verder dan het tweede elftal ben ik nooit gekomen hoor. Mijn broer wel, heeft nog bij Phenix gespeeld.”

echtpaarhazenkampoplaatHet echtpaar Hazenkamp-Oplaat voor de boog ter ere van hun diamanten huwelijk

Burgemeester Nauta moet weer verder. Op het Reef wacht het tweede bosje bloemen, ditmaal voor het echtpaar Johan Janssen en Gerda Endeman, die op exact dezelfde datum zestig jaar geleden in het huwelijk traden. Gerda doet zelf de deur open en verwelkomt het bezoek. Ze is nog goed ter been, wat al gauw naar voren komt als blijkt dat ze nog elke week mee helpt met het schoonmaken van de kantine bij GFC. “Dat is echt haar hobby”, zegt man Johan. En inderdaad, ook in de woning van het echtpaar ligt alles er meer dan keurig bij. Waar we een uurtje eerder nog bij een echte Hector-familie zaten, is hier GFC het thema. Gerda doet nog vrijwilligerswerk bij de vereniging, Johan was vroeger de lijnentrekker op het veld én jarenlang bestuurder van het platform van de voetbalclub in de Allegorische Optocht. In het dagelijks leven was hij werkzaam bij garage Ruesink, op loopafstand van hun toenmalige huis aan de Dr. Schaepmanstraat Ze leerden elkaar kennen via gezamelijke vrienden. Gerda was destijds nog 17, Johan al 24. “Mijn moeder vroeg zich af wat ik met zo’n oude man moest”, vertelt Gerda. “Maar ik was 17, ik wist nog niks. Toen we gingen trouwen woonden we allebei nog thuis, want je kreeg pas een huis als je getrouwd was. Ik wilde wel trouwen voordat Johan dertig was, anders stond dat zo raar in de krant.” zegt ze. “Dat je daar aan denkt zeg”, antwoordt haar zoon Jan direct. Uiteindelijk was Gerda 21 toen ze in het huwelijk trad met Johan, die inmiddels 28 was. Ook hij is destijds uitgezonden naar Nederlands-Indië en kent Hendrik-Jan Hazenkamp van het bezoek eerder op de avond: “Ik zat op Java, Hendrik-Jan aan de andere kant van het land”, zegt hij. Hendrik-Jan begon er eerder op de avond al over: “Iemand zei eens tegen mij dat we elkaar moesten opzoeken in Indië. Maar dat kon toch helemaal niet, veel te groot.”

Om het toeval compleet te maken vieren beide families aankomende zaterdag het feest in zalencentrum de Bebsel. De familie Hazenkamp-Oplaat in de voorzaal, de familie Janssen-Endeman aan de achterkant van de horeca-gelegenheid. Beide met kinderen, kleinkinderen en zelfs al enkele achterkleinkinderen. Veel parallellen, waar de meest waardevolle overeenkomsten een goed huwelijk en een hechte familie zijn. “Je moet goed met elkaar overleggen, de taken verdelen”, zegt Gerda Endeman. “Destijds was de man overdag weg en zorgde je er als vrouw voor dat ’s avonds alles voor elkaar was. Tegenwoordig gaat alles voor mijn gevoel zo gehaast. Ik weet niet of dat het geheim is, maar je moet elkaar de ruimte geven en soms niet zo op elkaars lip zitten.”

Gerelateerde berichten

  • Zestig anjers voor zestig gelukkige jaren20 maart 2014 Zestig anjers voor zestig gelukkige jaren Het is precies zestig jaar geleden dat Jaring en Aukje Bakker in Friesland in het huwelijksbootje stapten. Eind 1951 verhuisde het echtpaar naar Goor, waar vandaag - met burgemeester […]
  • Geert Stegeman ziet Abraham6 juli 2020 Geert Stegeman ziet Abraham Een grote plastic fallus maakt het wel duidelijk voor de woning van Geert Stegeman. Hij is nu echt een 'oude lul'. Hij ziet vandaag Abraham en die vijftigste verjaardag mag natuurlijk […]
  • Diamanten huwelijk voor Veltkamp24 oktober 2013 Diamanten huwelijk voor Veltkamp Vandaag is het precies zestig jaar geleden dat Hendrik en Jenneken Veltkamp in het huwelijksbootje zijn gestapt. Het bruidspaar verhuisde in 1955 met de fiets van Markelo naar Goor. Met […]
  • De eerste waterstofauto in de regio staat in Goor…13 mei 2020 De eerste waterstofauto in de regio staat in Goor… Het is volgens Harry Klumpers van Klumpers Autoservice dé auto van de toekomst en daarom zet hij er vol op in. Inmiddels heeft hij de eerste auto's die rijden op waterstof in deze regio […]
  • Goors glamourhuwelijk in Elsen24 augustus 2014 Goors glamourhuwelijk in Elsen Het zijn bekende persoonlijkheden uit de theater- en muziekwereld. Gisteren werden ze bij Herberg De Kemper in het buurtschap Elsen in de echt verbonden. Ellen Kremers en Pascal Haverkate […]