Amateuristisch!

Ook onze parlementaire huisanalist Rob Vorkink zat gisteravond in de politieke arena van Goor. En ook hij zag een klucht, die door veel betrokkenen uiterst naief werd vertolkt. Zijn beschouwing op een historische avond met een onverwachte wending:  

Genant, chaotisch, tumultueus, historisch, amateuristisch. Kernwoorden van toepassing op de finale beraadslagingen over de komst van een bungalowpark op de Herikerberg.

 

Eerst het gevolg: Na zeven jaar discussie is de komst van een toeristische trekpleister met economische spin off voor de gemeente en de lokale economie definitief van tafel. Er komen geen 320 bungalows en een 27 holes golfbaan op de zuidflank van de Herikerberg. Daarmee is het een overwinning voor met name omwonenden Henri en Wiesje Stork die zich vanaf het begin fel hebben verzet tegen de komst. Dat voortdurende protest is zeker van invloed geweest op de gedachtegang van politici. Niet doorslaggevend, want het echtpaar was zelf ook uitermate verrast over de uitkomst van het debat. De gemeente loopt een half miljoen jaarlijks aan toeristenbelasting mis, de lokale economie ziet geen extra inkomsten komen en de plaatselijke aannemerswereld kan niet bouwen.

Dan het politieke spel: Eén term is van toepassing. Amateuristisch. Halverwege de avond was er geen touw meer aan vast te knopen. Schorsing op schorsing, een wijzigingsvoorstel waarvan de reikwijdte niet werd begrepen. Oppositiepartij het CDA had namelijk nog één aanvullende eis en zou dan akkoord zijn met de komst en zou dus een raadsmeerderheid voor zijn. Die eis was begrijpelijkerwijs voor de projectontwikkelaars te hoog gegrepen en zou bij voorbaat te weinig rendement opleveren. Een streep door de verkoop van huisjes aan particulieren. Het CDA en later een raadsmeerderheid vreesde op termijn voor permanente bewoning. Maar in contracten is opgenomen dat particuliere eigenaren slechts 2 weken per jaar zelf hun huisje mogen bewonen. Dus koudwatervrees. Het wijzigingsvoorstel is in de dynamiek van de beraadslaging niet goed en indringend bekeken. Het leverde veel emoties op. Ook door aanwezigheid van veel publiek ( lees tegenstanders) en media.

Onvoorstelbaar is dat in de laatste finale besluitvorming nog de puntjes op de i moeten worden gezet in een overeenkomst met de projectontwikkelaars. Verantwoordelijk wethouder Sijbom heeft daar zitten pitten vanaf afgelopen vrijdag toen de projectontwikkelaars het contract tekenden. Sijbom had met de fracties duidelijk dat contract moeten doornemen ook als het gaat om het particulier bezit. Burgemeester Kok heeft er zelfs achter de schermen voor gewaarschuwd.

Het eindresultaat van zeven jaar discussie loopt vast op tekstuele vaagheden en onduidelijke communicatie rondom een wijzigingsvoorstel-lees amendement.

Over tot de orde van de dag……….

Rob Vorkink