Goorse betrokkenen reageren op nasleep informatieavond

De nasleep van de veelbesproken informatieavond in het gemeentehuis over de vluchtelingen in Huize Scherpenzeel houdt de gemoederen flink bezig. Zo reageren de PvdA Hof van Twente en de Turkse gemeenschap in uitgebreide persberichten op de situatie rond PVV Overijssel-fractievoorzitter Edgar Mulder, waartegen diezelfde PvdA afgelopen vrijdag aankondigde aangifte te gaan doen wegens discriminatie. Daarover werd maandag overigens duidelijk dat zich vier Gorenaren hebben gemeld die willen getuigen over het voorval. De vier aanwezigen – onder wie Rellie-voorman Ate Brunnekreef – zijn bereid een verklaring af te leggen over Mulder, die op de desbetreffende avond de Turkse Gorenaar Mehmet Göksu onheus zou hebben bejegend. De politie wil omwille de privacy niet bevestigen of de aangifte van Rijkens inmiddels binnen is gekomen.

discussiemulderrijkens
Naast de reacties van de georganiseerde partijen ontving de redactie ook meerdere e-mails van individuele Gorenaren. Die spreken zich vooral uit over het geld dat gemoeid is met de kwestie en dat pandeigenaar Woonstate uiteindelijk grof geld zou hopen te verdienen met de plaatsing van 110 vluchtelingen in Huize Scherpenzeel.

“De PvdA Hof van Twente betreurt dat het incident met de heer Edgar Mulder de aandacht heeft afgeleid van de problemen die er leven rond de huisvesting van vluchtelingen in Huize Scherpenzeel”, laat de lokale fractie weten. De sociaal-democraten hopen dat de discussie over het onderwerp in de raadsvergadering van vanavond (dinsdagavond, red.) zich richt op waar het volgens de PvdA om gaat: de angst van oudere omwonenden. Dat de aanvaring tussen Edgar Mulder en Pvda-voorman Fred Rijkens en de daarop volgende aangifte dóór de PvdA nu een groot gedeelte van de beeldvorming rond de kwestie bepaalt, is volgens de partij de verantwoordelijkheid van Mulder zelf: “Die had zijn mond moeten houden en met respect moeten luisteren naar wat Gorenaren te vertellen hadden.” Volgens de partij is Rijkens in de rol van Gorenaar op de PVV-fractievoorzitter afgestapt en niet als PvdA’er. Aanleiding daarvoor was een situatie waar Mulder tegen Göksu zou hebben gezegd dat ‘hij hier niet hoort’. Rijkens legt zijn ervaring van de avond uit: “Ik hoorde deze man dit zeggen en was onthutst. Hij zei op een gegeven moment dat de linkse kerk er voor had gezorgd dat deze mensen hier waren. Ik heb hem toen gezegd dat dat een sprookje was en dat ‘rechtse’ ondernemers gastarbeiders naar Nederland hadden  gehaald. Hij zei toen in verschrikkelijke bewoordingen iets over dat dat toen maar 87.000 mensen waren geweest, maar dat ze nu met een miljoen waren. De term die hij gebruikte om het huidige aantal te verklaren ontlokte mij de uitspraak ‘je hebt het verdomme niet over beesten, maar over mensen’. Deze man was hier om rotzooi te trappen en hij gebruikt mensen die boos zijn om voor zijn karretje te spannen. Ik ben niet op hem afgestapt als PvdA’er, maar hij wist kennelijk dat ik dat was.”

De Turkse gemeenschap van Goor laat bij monde van Hamit Gögen weten ‘geschrokken’ te zijn van de situatie. Enkele vertegenwoordigers van de gemeenschap waren op uitnodiging van het gemeentebestuur te gast op de informatieavond. De Turkse gemeenschap is gevraagd om te helpen bij de opvang van de vluchtelingen. “Dat doen we graag”, zegt Mehmet Göksu, die zichzelf in het middelpunt van de commotie vond afgelopen donderdag. “De Turkse gemeenschap vindt het niet juist, dat als zij is uitgenodigd door het gemeentebestuur hen de mond wordt gesnoerd door iemand van de PVV.  Als wij niet welkom zijn, moeten ze ons niet uitnodigen”, zegt Gögen, die afgelopen donderdag ook aanwezig was.“Wij vinden overigens net als de omwonenden dat er eerst met deze mensen gesproken had moeten worden voordat een keuze voor Scherpenzeel definitief zou worden. Ook wij vinden 110 vluchtelingen op die plek wel erg veel. We snappen ook de emoties van de mensen die daar wonen, maar ik heb mensen duidelijk willen maken dat het leed van deze vluchtelingen vele malen groter is dan de overlast waar mensen bang voor zijn.” Gögen spreekt zich verder uit over de houding die Mulder aannam tegenover burgemeester Nauta: “Soms denk ik in dit soort gevallen wel eens ‘golden hier de regels van Turkije maar’, want zo onfatsoenlijk naar een burgemeester zijn doe je daar absoluut niet.  Wij hebben in Goor altijd in goede harmonie gewoond, maar we zijn bang dat door het gedrag van dhr. Mulder de verhoudingen verharden. Wij zullen in ieder geval ons uiterste best doen om onze bijdrage aan de Nederlandse samenleving te leveren en we hopen ook dat de mensen die moesten vluchten uit Syrië een veilige plek zullen vinden om te kunnen leven. Als we naar Turkije kijken zien we dat daar – ondanks de grote armoede – mensen toch meer begrip kunnen opbrengen voor vluchtelingen dan de rijke mensen in Nederland. Ik ben er ook van overtuigd dat als Nederlanders zouden moeten vluchten, ze ook in Turkije een plekje zouden kunnen vinden”

Gerelateerde berichten