Ingezonden brief over opvang vluchtelingen

Een ingezonden stuk over de vluchtelingenopvang in Huize Scherpenzeel van Elles Tenten. De Goorse snapt de commotie maar vind opvang wel noodzakelijk. Zij pleit met name voor een wijze van opvang waarbij ook de nieuwe inwoners van Goor een actieve bijdrage moeten leveren aan de lokale maatschappelijke leven. Klik hieronder voor haar betoog.

Scherpenzeel1

“Ik ben blij met wat Pieter van Zwanenburg en Hannie Rohaan namens de gemeente, Mehmet Göksu namens de Turkse gemeenschap en andere Gorenaren zeggen over de opvang van 110 vluchtelingen in Goor. Ze nemen de bezwaren van sommige inwoners serieus maar de leus ‘Geen asielzoekers in Huize Scherpenzeel’ niet. Ik was vast van plan naar de bijeenkomst te gaan op 5 februari, maar kon er niet bij zijn omdat mijn 2de kleinzoon zijn komst meldde.

Ik wil nu graag op deze manier reageren.

Ik kan me bijna niet voorstellen hoe het is om een oorlog te ontvluchten en alles achter te moeten laten. Gelukkig heb ik zoiets zelf niet mee hoeven maken. Ik heb het goed en vind dat ik best open mag staan voor de opvang van vluchtelingen dicht bij huis.

Tegelijkertijd snap ik hoe direct omwonenden van Huize Scherpenzeel geschrokken zijn en protesteren tegen het plan. Stel je voor, dat je met 110 mensen in die villa gepropt wordt. Dat lijkt me vragen om problemen voor de vluchtelingen zelf en voor de buren. Ik zou ook niet blij zijn als 110 mensen die het moeilijk hebben vlak bij mijn huis op een kluitje gehuisvest worden. Maar ik vind niet dat je om die reden hun komst helemaal af kunt wijzen.

Ik ben blij dat er gekeken wordt naar andere locaties en wat mij betreft spreiding van de opvang. Daarnaast vraag ik me af welke bijdrage wij zelf als Gorenaren kunnen leveren om de opvang te laten slagen. Waar zijn sommige mensen precies bang voor ? Wat kunnen we voor ze betekenen door hun gevoel serieus te nemen en tegelijkertijd samen naar oplossingen te zoeken ?

En wat kunnen we voor de vluchtelingen doen, zodat ze zich welkom voelen en daardoor verbonden met de Goorse gemeenschap ? Ik vind het vreselijk dat vluchtelingen als ze in Nederland komen op een soort van non-actief gesteld worden. Kunnen wij dat hier anders doen?

Wij hebben geen meneer uit Zwolle nodig die ons komt vertellen wat wij moeten denken en doen. Zieltjeswinners die onze problemen uitbuiten voor hun eigen belang zijn hier niet welkom. Wij kunnen dit toch zeker zelf aan!

Elles Tenten