En wel hierom…..

Een oproep aan alle Gorenaren in wiens omgeving nieuwe bouwwerken dreigen te verrijzen. Teken per definitie bezwaar aan als gevreesd wordt voor waardevermindering van de woning, gebrek aan zonlicht etc. Als vanzelfsprekend moet het bezwaar wel enige grond hebben. Zomaar lukraak protesteren zoals Sjoerd Bonting destijds deed, slaat nergens op. Toch kreeg hij als één van de eerste burgers planschadevergoeding voor bedorven uitzicht. Let wel: op honderden meters afstand industrietterrein Zenkeldamshoek.

Planschadevergoeding als lokkertje voor de burger. Die worst wordt de laatste tijd vaak voorgehouden door de gemeente. Eerst even de bezwaren intrekken en dan planschade aanvragen. IK WAARSCHUW DE BURGERS DIT NOOIT TE ACCEPTEREN. !!!!  

Ook de burgers in de Laarstraat lieten zich zo eerder in de luren leggen. Stop bezwaren tegen de bebouwing van het terrein van de Gereformeerde Kerk. Accepteer de bouw van ´t Tuinhofke en start daarna een planschade-proecedure. Ja, dank je de koekoek. Eerst moet 300 euro worden betaald om de procedure te kunnen starten. Vervolgens schakelt de gemeente een adviesbureau in dat zich onafhankelijk noemt. Amehoela. Die patjepeejers komen dan beoordelen of terecht sprake is van bedorven woongenot.

Nou, wedden dat de argumentatie van de gemeente wordt gevolgd? Natuurlijk is geen sprake van planschade voor buurtbewoners. Er mag zelfs een kerk staan van 40 meter hoog. Ja, nogal wiedus. Maar die herbergt geen bewoners die zo in je achtertuin kijken?. Dan blijkt volgens de gemeente dat vanaf de derde verdieping van het gebouw ´t Tuinhofke´ de achtertuinen aan de Laarstraat niet of nauwelijks zichtbaar. Ik geloof dat de broer van Stevie Wonder tot deze tekst is gekomen. En dan nog het kulargument dat de zonnestralen niet wegvallen achter het gebouw. Tsja, volgens de gemeente pas in november. Dan staat ie zo laag dat je normaliter in de tuin de zon ook niet ziet.

Donderdag waren de heren van het inspectiebureau bij de omwonenden te gast. Een kratje bier als de planschade wordt toegewezen. De hele planschadeprocdure is een farce. Dus, daarom: blijf je als burger verzetten tegen zogeheten inbreidingsplannen. Vertraag de bouw tot aan de Raad van State en deel de kosten. De autoriteiten hebben een hekel aan uitstel van (bouw) plannen. Veel sneller zullen ze willen schikken. En terecht. Laat ze maar betalen.!!!!

Rob Vorkink