Begrijpend lezen…

 

Het is weer de tijd van de tien-minuten-gesprekjes. Toen ik zelf nog op de Albatrosschool zat, zag ik daar als een berg tegenop. Mijn vader en moeder bemoeiden zich nergens mee en werden eigenlijk alleen via die korte gesprekjes bijgepraat. De mededeling was vaak hetzelfde. “Het mag wel een stapje meer. Uw zoon is te gemakzuchtig”.  En dat had dan weer een uitbrander tot gevolg. Dat is me eigenlijk mijn hele schoolcarriére blijven achtervolgen. Niets uitvreten, maar wel altijd overgaan. De rekenmachine was mijn grootste vriend. Toch met een Mavo-, Havo- en Atheneum-diploma de schoolbanken verlaten. Lekker puh, fijne meesters en juffrouwtjes.

Goed, dat is eruit. Terug naar het tien-minuten gesprekje over onze oudste zoon. Hij heeft moeite met begrijpend lezen. Verder is alles prima, maar dat begrijpend lezen. Ik had er eigenlijk gezegd nog nooit van gehoord. Nieuwe tijden, veranderde inzichten: begrijpend lezen dus. Zal ongetwijfeld belangrijk zijn. Moet in elk geval verbeteren volgens de deskundigen. Wie ben ik om daar aan te twijfelen? Duidelijk is dat de spruit het voetballen veel interessanter vindt dan schoolgaan. Afgelopen zaterdag mocht hij weer opdraven. Als vader kijk je natuurlijk altijd met een gekleurde bril naar je eigen zoon en ik vind dat-ie leuk tegen een bal trapt. Niets meer, niets minder: leuk. Wat gebeurt er in de eerste helft? Hij maakt een goal met een handig lobje. Ik dacht in eerste instantie dat de bal via een verdediger in het doel verdween en ging over tot de orde van de wedstrijd. Na het laatste fluitsignaal kwam hij naar me toe. “Heb je die goal nog gezien in de eerste helft? Dat lobje”. Ik knikte bevestigend en voegde schamper toe: “Zo kan ik het ook, met een afgeketste bal”. 

“Nee pa. Echt niet. Hij ging er ineens in. Deze week heb ik precies zo’n doelpunt gezien bij Fulham-Juventus. Ik dacht, dat ga ik ook eens proberen”. Ik keek hem eens aan met een schuin oog. “Het zal allemaal wel”, dacht ik. We hebben een abonnement op Eredivisie Live en daar zijn inderdaad ook alle goals te zien uit de Europa League. De volgende dag besloot ik de bewuste treffer eens te googelen, of beter gezegd: youtuben. Kijkt u zelf hier maar eens. Ik werd er even stil van. Acht jaar oud. Hij mag dan niet alles begrijpen, hij snapt het wel aardig.

Bert Schabbink