Eternit is verantwoordelijk, €100.000 boete

De Eternit is zelf verantwoordelijk voor de twee bedrijfsongevallen waarbij werknemers om het leven kwamen. Dat is de conclusie van de rechtbank in Almelo in de strafzaak tegen het bedrijf. Eternit is veroordeeld tot een boete van 200.000 euro, waarvan 100.000 voorwaardelijk. De twee zeer trieste ongelukken gebeurden in een productielijn, die niet veilig genoeg is. In beide gevallen konden werknemers namelijk op gevaarlijke plekken komen zonder dat de machines stil gingen staan.

142201 Eternit5

Voor het eerste dodelijke ongeval was er al een incident waarbij een werknemer een arm brak. De arbeidsinspectie legde het bedrijf daar al een boete voor op. Het hekje dat bleef staan voor de machine was niet afdoende.

142201_Eternit2

Uit onderzoek van het Openbaar Ministerie bleek dat het veelbesproken bedrijf als sinds 2009 op de hoogte was van de gevaren. Toen werden er wel plannen gemaakt om de veiligheid te verbeteren, maar dat gebeurde niet omdat het te duur zou zijn geweest. Tijdens de rechtszaak zei het bedrijf dat de ongelukken niet waren gebeurd als de werknemers zich gehouden hadden aan de voorschriften. De beveiliging is nu wel op orde, zegt Eternit.