Bombardement legde Goor zeventig jaar geleden in puin

De klokken luiden twee minuten lang. Om exact 9.49 uur is het stil bij de bomscherf in de Grotestraat. Doodstil. Deze ochtend is het exact zeventig jaar geleden dat het bombardement op Goor plaatsvond. Op zaterdag 24 maart 1945 voert de 397th Bombardement Group van het Amerikaanse leger een bombardement uit op Duitse afweergeschut in de buurt van Bochelt en Dingen. Zo is althans de bedoeling. Door laag zicht moeten de Amerikanen omkeren en Goor staat te boek als alternatief doelwit, door de strategische ligging van doorgaande wegen en de Duitse munitie die in Het Twentse Haagje ligt opgeslagen. Om 9.49 uur vallen tachtig clusterbommen op het Goorse stadshart. Zeventig burgers verliezen het leven. Vele mensen raken gewond en het historische centrum ligt volledig in puin…

70jaarbombardement2
Nu, zeventig jaar later, is er van de vernietiging van toen weinig meer terug te zien. Maar de herinneringen zijn nog wel degelijk springlevend. Zoals elk jaar wordt deze zwarte bladzijde in de Goorse geschiedenis herdacht. Met alle respect. Het college van burgemeester en wethouders legt samen met vertegenwoordigers van de Oranjevereniging en het 4 mei comité een bloemetje bij de bomscherf in de Grotestraat. Een tastbare herinnering aan die fatale dag, nu zeventig jaar geleden. Gorenaren die het bombardement destijds hebben meegemaakt verzamelen zich rondom het monument en nemen een moment van stilte in acht. Zoals zij elk jaar doen: “Ik heb nog nooit een herdenking gemist, kom hier elk jaar”, vertelt één van de aanwezigen.

70jaarbombardement1 (1024x768)

70jaarbombardement3

70jaarbombardement4 (1024x768)

70jaarbombardement5 (1024x768)

Gerelateerde berichten

  • Indrukwekkende woorden tijdens herdenking bombardement op Goor24 maart 2022 Indrukwekkende woorden tijdens herdenking bombardement op Goor "We moesten de lijken naar de tuin van dokter Lieneman brengen. Je ging aan de slag, verstand op nul. Mijn blauwe overal was aan het einde van de dag rood. Rood van het vele bloed." Het […]
  • Vlag halfstok tijdens herdenking bombardement op Goor21 maart 2022 Vlag halfstok tijdens herdenking bombardement op Goor Het herdenkingscomité Bombardement Goor vraagt de inwoners van Goor om komende donderdag de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Dan is het 77 jaar geleden dat Goor aan het einde van de […]
  • Sobere herdenking bombardement op Goor24 maart 2021 Sobere herdenking bombardement op Goor Het bombardement op Goor, vandaag 76 jaar geleden, is vanochtend herdacht bij de Bomscherf in het Goorse centrum. Dat gebeurde in verband met corona, op sobere wijze in aanwezigheid van […]
  • Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor23 maart 2021 Vlag halfstok ter nagedachtenis aan bombardement op Goor Morgen, woensdag 24 maart wordt het bombardement op Goor herdacht. Het Comité 75Jaar Vrijheid Goor vraagt alle inwoners van Goor om op deze dag de vlag halfstok te hangen.Op 24 maart 1945 […]
  • Sobere herdenking bombardement op Goor24 maart 2020 Sobere herdenking bombardement op Goor Bij het monument in de Sterbuurt, ter herdenking van het bombardement op Goor, zijn vanmorgen in klein comité bloemen gelegd. Het was vandaag 75 jaar geleden dat Goor werd getroffen door […]