Herinneringen aan ‘Luna Park’

Een treffend artikel, zo vlak na het 70-jarig jubileum van de bevrijding van Goor. Op de website Mijn Stad Mijn Dorp verscheen onlangs een artikel met daarin prachtige plaatjes van een Duitse radar-installatie bij Goor tijdens de Tweede Wereldoorlog. Opgeschreven door E.A Spoor verhaalt het stuk over de installaties, die geplaatst waren aan de rondweg rondom Goor, omstreeks 1942. Het gebied rondom de installaties werd verklaard tot ‘Sperrgebied’, wat betekende dat alleen de Duitse bezetter toegang tot die omgeving kreeg. Vanuit kasteel Weldam werden de antennes bediend, door zogenoemde ‘blitzm├Ądels’. Het geheel werd door de Goorse bevolking ‘Luna Park’ genoemd, omdat de antennes ‘als draaimolens rond draaiden en de zoeklichten voor lichteffecten zorgden’. De gegevens die met de antennes werden verzameld werden doorgegeven aan jachtvliegtuigen die vlogen vanaf Vliegveld Twente, om vijandelijke voertuigen aan te vallen. Het gehele verhaal is via deze link na te lezen.

oorlog-zoeklicht02