Bo Grievink in voetsporen oom Harrie Wolters

Een jaar geleden organiseerde de Ronde van Overijssel voor het eerst ook een vrouwenkoers. Vrijdag zal de tweede editie van de wielerwedstrijd worden verreden en aan de start ook een Goorse wielrenster, Bo Grievink. Ze treedt daarmee in de voetsporen van haar oom Harrie Wolters. Hij maakte in de jaren tachtig furore bij de amateurs, reed onder meer voor de befaamde Amstel-ploeg en toonde zich in koersen als de Tour of Scotland en Olympia’s Tour. Nu is het de beurt aan de pas 20 jaar jonge Grievink. “Ik ga mijn best doen en ook genieten van alles wat er om me heen gebeurd”, zegt ze.

Bo GrievinkGrievink fietst pas een aantal jaren wedstrijden en rijdt dit seizoen voor het eerst internationale koersen. Tot nu toe verloopt het wielerseizoen goed voor haar. “Ik mag zeker niet ontevreden zijn. Het geeft voldoening dat ik nu al met de grote vrouwen mag fietsen. De Energiewacht Tour die ik eerder deze maand reed had ook wel impact op me. Het was geweldig om daar tegen rensters als Kirsten Wild en Jolien D’hoore te rijden, ook al strijd je niet mee voor de eerste plekken.”

Voor de winst zal Grievink vrijdagavond ook niet meedoen, wanneer de koers rond 19.30 uur aan de Wijnand Zeeuwstraat in Rijssen finisht. Dat weet ze zelf ook. “Natuurlijk hoop je bij de eerste twintig meiden te zitten, maar je moet ook realistisch blijven. Ik ben nog jong en mag al met deze toppers meefietsen. Dat is al een prestatie op zich. Het is een mooie koers met alle obstakels erin en het zal niet gemakkelijk worden.”

Oom Harrie
Vanaf de kant van het parcours kan oom Harrie vrijdag toekijken hoe zijn nichtje het doet. “Van hem kan ik uiteraard veel leren”, aldus Grievink. “Als ik de verhalen mag geloven was hij in zijn tijd zo ongeveer de beste sprinter van Nederland. Ja, die verhalen hoor ik wel haha. Maar niet van Harrie zelf hoor. Daar is hij nogal bescheiden in. Ik hoor ze onder meer wel van mijn oma. Zij is al die jaren met hem mee geweest en volgt mij nu ook op de voet. De Energiewacht Tour werd live uitgezonden en ze was niet voor de televisie weg te slaan. Ze is erg trots.”

Foto: Bo Grievink op rechts, samen met twee ploeggenotes van haar club NWVG.