Vrijheid…

Vaak hebben we gediscussieerd over vrijheid. Echte vrijheid bestaat niet. Altijd is die op de een of andere manier niet zuiver. Ook is die vrijheid niet vanzelfsprekend. Je moet er voor vechten en altijd koesteren want voor dat je het weet ben je haar kwijt. “Schoon en stralend is, gelijk toen, het voorjaar, Koud des morgens, maar als de dagen verder opengaan, is de eeuwige lucht een wonder voor de geredden.’ Een strofe  uit een gedicht van J.C.Bloem dat me altijd is bijgebleven en die ik graag deel met u, de lezer. Vooral deze dagen heeft het een bijzondere lading.

Jodocus

Mensen die het geluk hebben gehad te overleven en de schoonheid en waarde van het leven weten te waarderen. Velen hebben niet het voorrecht gehad ervan te mogen genieten. Mooi is het dat er mensen zijn die kinderen erop wijzen dat vrijheid op een brute wijze afgepakt kan worden en dat we dat niet mogen toestaan, waar ook ter wereld! Mensen die op zoek zijn naar een beter leven en geluk voor hun kinderen worden niet toegelaten en worden in eenzaamheid aan hun lot over gelaten met een kansloze toekomst in het vooruitzicht.

Mooi is dat de kinderen  in een wandeling door Goor gewezen wordt op de Stolpersteine die ook in Goor hun verhaal vertellen over afgepakte vrijheid en het daarbij behorende onbeschrijflijke leed. Mooi is het dat ze te horen krijgen over de soldaten die gevochten hebben om onze vrijheid weer aan ons terug te geven en daar een groot offer voor gegeven hebben: Hun leven. Goed is het dat ze horen over durf en moed. Over helpen en verraden. Over dapperheid en lafheid. Over je nek uitsteken en in de steek laten. Goed is het dat ze weten dat 4 en 5 mei niet zomaar twee dagen in het jaar zijn. Vrijheid moet je koesteren. Je hebt het niet vanzelf!

“Schoon en stralend is gelijk toen het voorjaar, koud des morgens, maar als de dagen verder open gaan is de vrijheid een wonder voor de geredden.”

StolpersteineStolpersteine in de Goorse Wheeme, met de namen van de daar omgekomen Joden