Overijsselse oorlogsdocumentaire op lokale TV

De lokale zender Hofstreek TV zendt vanavond de documentaire ‘Oorlog in Overijssel’ uit. De film bevat unieke beelden van het dagelijks leven in Overijssel tijdens de bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Er worden zeldzame fragmenten uit de archieven van het Polygoon-journaal, het Nederlands Filmmuseum, de Rijksvoorlichtingsdienst en van het Duitse en Canadese leger, getoond. Ook zijn beelden van filmamateurs gebruikt. De documentaire wordt speciaal voor de tv-uitzending ingeleid door de Goorse Overijsselse Commissaris van de Koning Ank Bijleveld. “Het is ontzettend belangrijk om juist in deze tijd goed na te denken over het feit dat er mensen zijn overleden voor onze vrijheid. De democratie zoals wij die nu kennen is dan ook niet vanzelfsprekend.” aldus Bijleveld. “Er zijn steeds minder mensen die de oorlog zelf hebben meegemaakt en wat we dan ook moeten doen is de verhalen vertellen. Laten zien wat er is gebeurd. Dat doen we met deze film.” De documantaire wordt voor het eerst om 18.00 uur uitgezonden en daarna een aantal keren herhaald.

Oorlog Goor