Schoolfeest op het nettenveld van Jannink

Het is nu ‘vief wekke veur ’t Skoolfees’ en in dat kader gaan we op deze site ook meer toeleven naar de 140e editie van het Goorse Feest der Feesten. Dat doen we met een ludieke actie waarover later meer en een duik in de historie. In de categorie Oald Goor stuitten we op een hele oude foto op die ergens aan het begin van de vorige eeuw moet zijn geschoten want het betreft een prent van een feest op het zogenoemde Nettenveld voor de fabriek van Jannink.

Schoolfeestfabrikejannink De textielbaronnen van deze familie hebben een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van het Schoolfeest. Wie keurig de lessen op school volgde mocht naar het feest dat eerst nog op bij een boerderij net buiten Goor werd gehouden. Dit om de educatie destijds te stimuleren. Later is naast de schooljeugd ook het ‘volk’ deelgenoot geworden en ontstond het School- en Volksfeest. De Janninks die eigenaar waren van De Höfte, het huidige Schoolfeestplein,  schonken dit terrein in 1937 aan de bevolking met de restrictie dat er elk jaar Schoolfeest gevierd moest worden. Daar is door de Goorse bevolking tot op heden, zonder enig morren, altijd keurig gehoor aan gegeven.

Gerelateerde berichten

  • De Goorse huishoudschool in het begin van de oorlog…23 maart 2020 De Goorse huishoudschool in het begin van de oorlog… In het jaar dat 75 jaar vrijheid gevierd wordt, wordt er natuurlijk regelmatig terug gekeken op de tijd van toen. Ook in Goor. Johan Geerdink stuurde onderstaande bijzondere foto uit 1941 […]
  • Schoolfeest 60 jaar geleden…3 april 2019 Schoolfeest 60 jaar geleden… Hij heeft een rijk archief met filmbeelden uit het Goorse waar regelmatig hij regelmatig uniek materiaal uitvist. Henk Eeftink post met de regelmaat van de klok prachtig materiaal op zijn […]
  • De Tente steet…16 juni 2015 De Tente steet… Het dak zit erop en dat is het sein dat het nu echt dichterbij komt. Het Goorse School en Volksfeest begint komende woensdag aan de 140e editie en acht dagen voor de start van het feest […]
  • Alle buurten in de ban van…24 mei 2020 Alle buurten in de ban van… Het is eens in de zoveel tijd heerlijk om af te dalen in de kelder met oude prenten. Zeker in deze crisistijd stemt men melancholisch. Reden voor de redactie van Oald Goor om eens in de […]
  • Schoolfeestnieuws in het kort (6)15 juni 2015 Schoolfeestnieuws in het kort (6) * De Schoolfeesttent is gearriveerd. Vanochtend kwam tentenbouwer De Weerd met een aantal vrachtwagens waarmee de tentdelen zijn vervoerd. Er is daarna direct begonnen met de opbouw. […]