’n Möll’nbelt…

‘Van vrögger is ter weinig meer oaver’. We horen het de oudere Gorenaren vaak zeggen en gelijk hebben ze. Het Twentse Haagje is op veel plekken enorm veranderd in de loop der jaren. Dat geldt zeker voor het gebied rond de Molenstraat. Die heette aan het begin van de vorige eeuw nog de Molenbelscheweg, een landweggetje dat uitzicht bood op de zogenoemde ‘Möll’nbelt. Een molen die was gebouwd op een zandheuvel en stond op de plek in de bocht van de huidige Molenstraat richting Enter. Om de verandering te visualiseren maakten wij een foto precies op de plek waar de historische prent ook is geschoten. Die is via deze KLIK te zien.

Molenbelschestraat01

De Möllnbelt werd afgegraven in het begin van de jaren dertig door de firma DH Verdriet, bestiert door de grootvader van Gerrit Verdriet die het zandbedrijf veel later overnam van zijn vader.

Molenbelschestraat02

Onderstaande foto is al wat verderop in de vorige eeuw toen de Molenbelscheweg al Molenstraat heette en er meer bebouwing kwam. De molen is nog te zien op de achtergrond. Nadat de molen werd afgebroken herrees op die plek de Maalderij van de gebroeders Leijendekker.

Molenstraatlateroaldgoor

(Met dank aan Jan Poortman en Gerrit Verdriet)

Gerelateerde berichten

  • Groene Ster, toen en nu12 november 2015 Groene Ster, toen en nu Een idyllisch beeld uit het centrum van Goor. Onderstaande foto van Jan Poortman komt uit 1983 en geeft het stadshart van 't Twentse Haagje een groen karakter. Anno 2015 geven de […]
  • De wagen van Verdriet (4)4 april 2020 De wagen van Verdriet (4) In de week van de bevrijding nemen we jullie vandaag mee in de weken na het volksfeest. Goor werd weer opgebouwd en dat ging met vallen en opstaan. Deze prent laat dit treffend zien. De […]
  • Braakliggend terrein met rijke historie…22 juni 2015 Braakliggend terrein met rijke historie… Een prachtig stukje Goorse geschiedenis, geschreven door Jan Poortman over het nu braakliggende zwembadterrein aan de Gruttostraat. Poortman, medewerker van de stichting Historisch Goor en […]
  • Satirische ansichtkaarten uit 1983…6 juli 2015 Satirische ansichtkaarten uit 1983… De Gorenaar en zelfspot. Het hoort al tijden bij elkaar. Het leidde in 1983 tot een satirische serie van 10 ansichtkaarten in de lokale weekkrant, uitgegeven door de zogenoemde fictieve […]
  • De Goorse huishoudschool in het begin van de oorlog…23 maart 2020 De Goorse huishoudschool in het begin van de oorlog… In het jaar dat 75 jaar vrijheid gevierd wordt, wordt er natuurlijk regelmatig terug gekeken op de tijd van toen. Ook in Goor. Johan Geerdink stuurde onderstaande bijzondere foto uit 1941 […]