’n Möll’nbelt…

‘Van vrögger is ter weinig meer oaver’. We horen het de oudere Gorenaren vaak zeggen en gelijk hebben ze. Het Twentse Haagje is op veel plekken enorm veranderd in de loop der jaren. Dat geldt zeker voor het gebied rond de Molenstraat. Die heette aan het begin van de vorige eeuw nog de Molenbelscheweg, een landweggetje dat uitzicht bood op de zogenoemde ‘Möll’nbelt. Een molen die was gebouwd op een zandheuvel en stond op de plek in de bocht van de huidige Molenstraat richting Enter. Om de verandering te visualiseren maakten wij een foto precies op de plek waar de historische prent ook is geschoten. Die is via deze KLIK te zien.

Molenbelschestraat01

De Möllnbelt werd afgegraven in het begin van de jaren dertig door de firma DH Verdriet, bestiert door de grootvader van Gerrit Verdriet die het zandbedrijf veel later overnam van zijn vader.

Molenbelschestraat02

Onderstaande foto is al wat verderop in de vorige eeuw toen de Molenbelscheweg al Molenstraat heette en er meer bebouwing kwam. De molen is nog te zien op de achtergrond. Nadat de molen werd afgebroken herrees op die plek de Maalderij van de gebroeders Leijendekker.

Molenstraatlateroaldgoor

(Met dank aan Jan Poortman en Gerrit Verdriet)