’n Möll’nbelt…

‘Van vrögger is ter weinig meer oaver’. We horen het de oudere Gorenaren vaak zeggen en gelijk hebben ze. Het Twentse Haagje is op veel plekken enorm veranderd in de loop der jaren. Dat geldt zeker voor het gebied rond de Molenstraat. Die heette aan het begin van de vorige eeuw nog de Molenbelscheweg, een landweggetje dat uitzicht bood op de zogenoemde ‘Möll’nbelt. Een molen die was gebouwd op een zandheuvel en stond op de plek in de bocht van de huidige Molenstraat richting Enter. Om de verandering te visualiseren maakten wij een foto precies op de plek waar de historische prent ook is geschoten. Die is via deze KLIK te zien.

Molenbelschestraat01

De Möllnbelt werd afgegraven in het begin van de jaren dertig door de firma DH Verdriet, bestiert door de grootvader van Gerrit Verdriet die het zandbedrijf veel later overnam van zijn vader.

Molenbelschestraat02

Onderstaande foto is al wat verderop in de vorige eeuw toen de Molenbelscheweg al Molenstraat heette en er meer bebouwing kwam. De molen is nog te zien op de achtergrond. Nadat de molen werd afgebroken herrees op die plek de Maalderij van de gebroeders Leijendekker.

Molenstraatlateroaldgoor

(Met dank aan Jan Poortman en Gerrit Verdriet)

Gerelateerde berichten

  • Groene Ster, toen en nu12 november 2015 Groene Ster, toen en nu Een idyllisch beeld uit het centrum van Goor. Onderstaande foto van Jan Poortman komt uit 1983 en geeft het stadshart van 't Twentse Haagje een groen karakter. Anno 2015 geven de […]
  • Oald Goor: De Möll’nbelt…17 juli 2022 Oald Goor: De Möll’nbelt… In de categorie Oald Goor gaan we heel ver terug in de Goorse Historie met een aantal prenten uit een gebied waar in de afgelopen veel over is gesproken: De Molenstraat. Vroeger was daar […]
  • Alleen de melkboer….25 oktober 2016 Alleen de melkboer…. De Hengevelderstraat is vandaag afgesloten voor alle verkeer. De populaire doorgangsweg naar de Molenstraat wordt heringericht. Reden voor de redactie van Oald Goor om af te dalen naar de […]
  • Molenstraat in de vorige eeuw…1 oktober 2016 Molenstraat in de vorige eeuw… Het is een rustiek en klassiek straatbeeld dat alleen de ouderen uit 't Twentse Haagje kennen. Op onderstaande prent ziet u het straatbeeld van de Molenstraat aan het begin van de vorige […]
  • De Scherpenzeelseweg en de Peppeldiek…3 oktober 2015 De Scherpenzeelseweg en de Peppeldiek… Een bijzondere prent van de stichting Historisch Goor van de Scherpenzeelseweg in het jaar 1958. Een volstrekt ander straatbeeld dan bijna zestig jaar later nu een deel van de wijk De Whee […]