Goed nieuws voor gemeente: 4 miljoen euro in de plus

De gemeente heeft het huishoudboekje mede door positieve uitschieters keurig op orde gehouden in 2014. De Hof sloot het jaar af met een positief saldo van ruim 4 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening. Wethouder Harry Scholten is tevreden, maar rekent zich niet rijk: “Het is een mooi resultaat, maar het wordt vooral veroorzaakt door incidentele meevallers. Dat betekent dat we naar de toekomst toe gewoon veilig blijven begroten.” De raad behandelt de jaarrekening en het jaarverslag in de raadsvergadering van dinsdag 16 juni. Het overgrote deel van het overschot wordt toegevoegd aan de algemene reserve.

Gemeentehuisavond

Gezonde financiële huishouding
Hof van Twente heeft in 2014 veel incidentele voordelen gehad. Zo was er een hogere dividenduitkering, de algemene uitkering van het rijk aan de gemeentes is gestegen, en de gemeente heeft enkele ontvangen subsidies niet volledig gebruikt. Verder steeg het aantal bijstandsuitkeringen in Hof van Twente minder dan het landelijk gemiddelde en zijn de budgetten voor oprichting van centra voor Jeugd en Gezin niet gebruikt.

Wethouder Harry Scholten, portefeuillehouder Financiën: “We zijn heel blij met het positieve resultaat en met onze gezonde financiële huishouding. Maar het is zeker niet vanzelfsprekend dat dat ook komend jaar weer zo zal zijn. Daarom blijven we ook komend jaar voorzichtig met ons geld omgaan.”

Bestemming voor het overschot
Uit de jaarrekening is gebleken dat het positieve saldo € 4.009.935 bedraagt. In de periode tot en met augustus 2014 werd al duidelijk dat de jaarrekening een overschot zou laten zien. Daarom heeft de gemeenteraad eerder al besloten om € 2.252.614 toe te voegen aan de algemene reserve. Deze algemene reserve heeft geen specifieke bestemming, maar wordt ingezet om financiële tegenvallers op te vangen.