“Hengevelde is het beste feest in de Hof”

Het laatste weekend van juni is het summum voor iedere Gorenaar. Het School- en Volksfeest is een religie, de Tent ons heiligdom en het bier onze bron. Toch trekken maar weinig aanhangers buiten de stadsgrenzen richting ons bedevaartsoord. Hoe komt dit? En is het Schoolfeest niet te conservatief, lokaal en plat in de ogen van de overige Hof-bewoners? Wij legden het voor aan de voorzitters van de omliggende dorpsfeesten Hengevelde (foto) en Diepenheim. En de preses van Hengevelde is duidelijk. Zijn feest steekt boven alle andere evenementen uit.Hengevelde

“Het Schoolfeest wordt de laatste jaren wél steeds toegankelijker voor inwoners van de overige kernen”, trapt Rob Kuipers uit Hengevelde positief af. Kuipers is in zijn woonplaats voorzitter van het grootste zomerfeest in de gemeente Hof van Twente. Een evenement met meer muzikale sterren en bezoekers van buitenaf dan de Goorse School- en Volksfeesten. “Hengevelde is dan ook het beste feest in de Hof. Als bestuur vind je natuurlijk het eigen feest het mooist. Gelukkig wordt er onderling goed samengewerkt om de kwaliteit van de feesten hoog te houden.”

Waken voor stilstand
Ook Bert Jurjens, voorzitter van de Schutterij in Diepenheim, beaamt dat het volksfeest in Goor de laatste jaren steeds toegankelijker wordt voor inwoners van de overige dorpen. “Wij als Diepenheimers komen er dan ook graag.” Jurjens vindt dan ook dat het Schoolfeest niet moet veranderen. “Jullie moeten dan ook je unieke karakter zien te behouden. Zéker het Schoolfeest,” zegt hij. Kuipers pleit wel voor vernieuwing: “Stilstand is achteruitgang. Dat zien wij in Hengevelde ook. Maar jullie gaan altijd goed mee.”