Dekker slijpt weer unieke steen

Het is een wereldprimeur voor kenners. André Dekker heeft een kristal op een dergelijke bijzondere manier weten te slijpen dat het opzien baart in de wereld van fossiel- en mineralenkenners die dan ook in grote getale de loftrompet afsteken over zijn werk. Het gaat in dit geval om een steen die op diverse manieren anders is geslepen dan wat normaal is (foto midden). Dekker deed er, vlak voor Schoolfeest, in totaal vijf dagen over om tot dit resultaat te komen.

??????????????????????????????????????????????????????????

“Het slijpsel is een combinatie van Portugees en trappen, waarbij boven en onderkant in omgekeerde verdeling zijn geslepen (eindigen met trappen aan de bovenkant = beginnen met trappen aan de onderkant). Als je het oplichtende, glimmende, vliegervormige facet vergelijkt met de steen aan de linker kant, kun je ook zien dat het slijpsel is omgekeerd.” aldus Dekker in vaktermen.

Eerder dit jaar haalde Dekker het nieuws met het slijpen van een groot Bergkristal. Waarschijnlijk de grootste die in deze regio is geslepen door een particulier. De nieuwe steen is genoemd naar- en opgedragen aan zijn beide zonen Martijn en Richard. De steen heet “Marrich”, heeft 193 facetten, weegt 135 karaat en heeft een doorsnede van 37 mm.

andredekkerfossielAndre Dekker