Hoe goor is Goor ?

De redactie van deze site kreeg een treffende mail binnen van Rudy Boesveld. Waarschijnlijk herkenbaar voor vele Gorenaren die hun stadje zo liefhebben. Hij vraagt zich in een column af of Goor terecht wordt geässocieerd met vies en smerig en trekt voor wat betreft het dumpen van afval al wel een conclusie.

Afvalbijcontainers

“Uuuut ’t Oost’n” herhaalt de man naast me in zijn beste boeren-imitatie. Met zijn westerse accent klinkt het inderdaad ook wel wat simplistisch en nu wil hij ook nog weten in welke plaats ik woon. Ik overweeg eventjes om Hof van Twente te zeggen omdat ik vermoed dat de plaatsnaam Goor tot nog meer humoristisch bedoelde reacties gaat leiden. Toch beslis ik om Goor te zeggen. De verwachte reactie blijft uit. Hij moet zelfs even nadenken. Daar waar ik me al had voorbereid op associaties met smerig en vies lijkt het hem wel aan iets te herinneren. “Ja, ken ik” zegt ie. “Daar staat toch die asbestfabriek?” Oh ja, die heb ik ook al vaker gehoord. Mede door de naam lokt het stadje niet automatisch positieve reacties op bij mensen die er niet vandaan komen. De naam Goor doet het gewoon niet lekker al zijn de associaties met smerig en vies wel heel makkelijk. Als je het buiten de regio eens over de Hof van Twente hebt, breng je direct andere positievere, reacties teweeg. Ach, voor mij is Goor alleen maar een naam. Ik heb het er goed naar mijn zin. En van een imago kun je afkomen, alleen moet je dat dan wel willen en die wil is bij bepaalde mensen in Goor ver te zoeken.

Wat mijzelf al heel lang irriteert is dat er bewoners zijn, die het blijkbaar een te grote moeite vinden om hun afval op de daarvoor bestemde locatie af te geven. Hoe kan het toch dat als ergens een glasbak of een kledingcontainer opgesteld staat, dit direct aanleiding is om er van alle andere soorten troep bij neer te gooien? Bovenstaande foto is slechts een momentopname.

Er zijn weken bij, dan kun je op deze locatie volledige inboedels afhalen. Ik heb trouwens wel een tip voor degene die om wat voor reden dan ook, niet het fatsoen hebben een paar meter verder te rijden richting industrieterrein. Neem een Facebook-account en meld je aan bij de Weggeefhoek. Daar wordt door mensen bijna gevochten om de grootste rotzooi en het wordt ook nog eens gratis bij je thuis afgehaald. Ik heb nog nooit iets gezien waar helemaal niemand op gereageerd heeft dus volgens mij 100% kans van slagen daar.

Ach en dan is het woord vechten ook nog gevallen. Gisteren stuurde de in de eerste alinea genoemde persoon me een berichtje. Goor was weer even in de spotlights. Inderdaad, twee vechtpartijen binnen twee dagen haalden het landelijke nieuws. Hij stuurde er nog even een cynisch berichtje achteraan: “Dit keer was er tenminste geen dode gevallen.” Ik kon er niet echt om lachen.

Rudy Boesveld