Prominente groep Gorenaren wil snel opvang vluchtelingen

Een groep van 23 Gorenaren heeft een brandbrief gestuurd aan burgemeester Ellen Nauta en wethouder Pieter van Zwanenburg om snel werk te maken van de opvang van vluchtelingen in Goor en de andere kernen in de Hof van Twente. Ze willen als vrijwilliger ‘snel bijdragen aan een humane opvang in onze gemeenschap’ en stellen een vijftal vragen waarin onder meer gevraagd wordt wanneer er vluchtelingen te verwachten zijn én op welke wijze inwoners worden betrokken bij de voorbereiding daarop. De brief is onder meer ondertekend door Reggehof-directeur Ruut te Velthuis, zijn voorganger Jan Eijsink en GFC-voorzitter Eddy Gruppen. Vorige week liet wethouder van Zwanenburg nog weten dat er zorgvuldigheid betracht wordt na het echec met Huize Scherpenzeel en dat de ‘focus’ in eerste instanties wordt gericht op statushouders. Dit zijn in de meeste gevallen Syriërs die vanwege de oorlog, wettelijk, sowieso vijf jaar mogen blijven. De brief aan burgemeester Nauta en de verantwoordelijk wethouder is hieronder te lezen.

GruppentenvelthuisEddy Gruppen en Ruut te Velthuis

Geachte mevrouw Nauta, meneer van Zwanenburg,

Sinds de discussie rond Huize Scherpenzeel als mogelijke opvanglocatie voor vluchtelingen is het oorverdovend stil als het gaat om initiatieven van het gemeentebestuur. Ook na de recente oproep van staatssecretaris Dijkhoff gericht aan ‘stoere burgemeesters en wethouders’ is van B&W taal noch teken vernomen. Ondergetekenden maken zich zorgen over de rol van onze gemeente in het opvangbeleid. We dringen er op aan de inwoners van de Hof van Twente op voorhand te betrekken bij de mogelijke komst van vluchtelingen, bij het vinden van geschikte locaties en huizen. Creëer draagvlak vooraf voor een veilige opvang tot terugkeer mogelijk is! Meerderen van ons zijn bereid als vrijwilliger bij te dragen aan een humane opvang in onze gemeenschap.

Kortom, we verwachten actie en informatie van het gemeentebestuur, onder andere antwoord op de volgende vragen:

Stuurt het gemeentebestuur op zeer korte termijn aan op een voorziening voor opvang van vluchtelingen in de gemeente Hof van Twente?

Is het gemeentebestuur in contact met het COA betreffende een AZC, zo ja: wanneer is de uitkomst bekend?

Is het gemeentebestuur in contact met VluchtelingenWerk Oost-Nederland, zo ja: welke uitkomsten zijn wanneer te verwachten?

Is het gemeentebestuur in contact met Viverion Woningcorporatie ten behoeve van locaties voor de opvang van vluchtelingen?

Op welke wijze worden de inwoners van onze gemeente betrokken bij de voorbereiding?

 

Graag ontvangen wij op korte termijn uw reactie, waarvoor nu al hartelijk dank.

 

Met vriendelijke groet,

Marinus en Janny Aaftink

Ria Bobbink-Biesemaat

Jan Eijsink en Alda Assink

Gerben Ensing en Saskia van Essen

Eddy en Irene Gruppen

Arie Holkers en Dinie Holkers-Veltkamp

Toon van der Horst en Riet ten Duis

René en José Lummen

Hans van der Velden en Mieke Wilmink

Ruut te Velthuis

Eddy de Vries en Tia de Graaf

Hans en Ria van Wijck